Νάουσα - 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Η ομιλία-καταπέλτης του κ. Μιχάλη Μαγειρία: «Αληθινή και πραγματική μας πατρίδα η Ελλάδα!!!» (βίντεο)

 

Καταπέλτης ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, κ. Μιχάλης Μαγειρίας στην ομιλία του στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων που πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα το τριήμερο 8, 9 και 10 Ιουλίου.

Ο κ. Μαγειρίας δεν περιορίστηκε σε έναν χαιρετισμό εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Με μια σύντομη, αλλά εξόχως περιεκτική ομιλία έστειλε μήνυμα «προς πάσα κατεύθυνση», στα διάφορα «κέντρα» που απεργάζονται θεωρίες για την εθνική προέλευση των Βλάχων.

«Οι Βλάχοι ήταν εδώ! Αγωνίστηκαν με ηρωισμό για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στους Βαλκανικούς πολέμους», υπογράμμισε ο κ. Μαγειρίας.
«Ταλαιπωρήθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ημαθίας, από τη Ρουμάνικη προπαγάνδα, αλλά άντεξαν και δεν υπέκυψαν στους πειρασμούς που ήρθαν με άφθονα οικονομικά μέσα από το εξωτερικό.

Το γλωσσικό ζήτημα των Βλάχων είναι αλληλένδετο με την ξένη προπαγάνδα στην οποία πρωτοστατεί η Ρουμανία, η οποία θεωρεί όλους του Βλάχους των Βαλκανίων ως Ρουμάνικη διασπορά.

Τα Βλάχικα είναι το σύνολο των Βλάχικων προφορικών διαλέκτων. Η γλώσσα αυτή παραμένει μέχρι σήμερα προφορική.

Είμαστε αντίθετοι στην ομογενοποίηση, την τυποποίηση και ουσιαστικά, δημιουργίας μιας νέας γλώσσας κατασκευασμένη σε επιστημονικό εργαστήριο. Αυτό που θέλουν οι «Μακεδονο-αρμάνοι» από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας για επινόηση και κατασκευή κοινής Βλάχικης γλώσσας και έθνους που δεν έχει σχέση με την ιστορική, ούτε με τη ζώσα πραγματικότητα των Βλάχικων.

Απαντάμε «όχι» στην Ρουμάνικη προπαγάνδα η οποία σήμερα δραστηριοποιείται στην Αλβανία για να διασπάσει την Ελληνική μειονότητα, ανοίγοντας Βλάχικα (στην ουσία Ρουμάνικα) σχολεία στα Ελληνόφωνα χωριά.

Οι επίγονοι των λεγεωνάριων και των ναζί, οι σημερινοί «Μακεδονοαρμάνοι» πρέπει να καταλάβουν ότι οι συγγένειας ορίζονται από τον κοινό και ελεύθερο βίο, τους κοινούς αγώνες, την κοινή καταγωγική και βιωματική πατρίδα και αυτή για εμάς τους Έλληνες Βλάχους είναι η Ελληνική Πίνδος!!!

Στέλνω μήνυμα προς όλους τους ποικιλώνυμους και αδρώς αμειβόμενους προπαγανδιστές, αλλά και την ομογένεια μας, στην Ελληνοβλαχική διασπορά, στην Αλβανία, στα Σκόπια και στη Σερβία και καλωσορίζω τους εκπροσώπους των συλλόγων τους στην ηρωική Νάουσα, στην αληθινή και πραγματική μας πατρίδα, την Ελλάδα!!!»

Η ομιλία που κ. Μαγειρία ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς όλους και μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα!!!!!

Δείτε όλη την ομιλία στο βίντεο:

Νάουσα - 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων - Η ομιλία-καταπέλτης του κ. Μιχάλη Μαγειρία (8/7/2022)

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ