Πέθανε ο Σταύρος Ψυχάρης

 

Εφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 77 ετών, ο δημοσιογράφος και εκδότης Σταύρος Ψυχάρης.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, μετά το σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε εδώ και μια 15ετία.

Ενας από τους μεγαλύτερους Ελληνες δημοσιογράφους, ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν εκδότης και διευθυντής του Βήματος και υπήρξε ουσιαστικά ο άνθρωπος που καθιέρωσε τις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων.

Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», ενώ στη συνέχεια έγινε κοινοβουλευτικός συντάκτης στην εφημερίδα Έθνος. Από το 1972 ξεκίνησε να εργάζεται στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα. Το φθινόπωρο του 1983 έγινε διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα.

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Αγόρασε τον ΔΟΛ μετά τον Λαμπράκη έναντι 50 εκατ. με τραπεζικό δανεισμό (Ηταν πρόεδρος του ΔΟΛ από το 2009 έως το 2017). Στη συνέχεια τα χρόνια της κρίσης, με την πτώση της διαφήμισης ήρθε η χρεοκοπία και μετέπειτα η δική του απόσυρση.

Ο Σταύρος Ψυχάρης προέρχονταν από οικογένεια Αριστερών. Θείος του, αδελφός της μητέρας του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Μάλιστα, ο Λουλές ήταν και νονός του καθώς επρόκειτο να τον βαφτίσει ο Νίκος Ζαχαριάδης, αλλά δεν μπόρεσε να φθάσει στην εκκλησία καθώς έπεσε σε μπλόκο.

Ηταν παντρεμένος δύο φορές και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Είχε αποκτήσει με την πρώτη του σύζυγο δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα Ψυχάρη και με την δεύτερη σύζυγό του, Χριστίνα Τσούτσουρα, δύο κόρες, την Χριστίνα και την Σοφία Ψυχάρη.

 

www.iefimerida.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ