Φίλοι Τριποτάμου Βέροιας: Εξερευνήστε κι εντοπίστε τη θέση των εμποδίων στα ποτάμια μας. Ας ξεκινήσουμε από τον Τριπόταμο

 

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου AMBER έχει δημιουργηθεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ονομάζεται barrier tracker, για την καταγραφή των εμποδίων (π.χ. φράγματα, αναβαθμοί, ιρλανδικές διαβάσεις κ.α.) από τους πολίτες (πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών).

Τα εμπόδια διακόπτουν τη φυσική ροή του νερού στα ποτάμια και τα ρυάκια εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση των ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, με αρνητικές συνέπειες για τους πληθυσμούς τους. Το αποτέλεσμα κάθε καταγραφής από τον πολίτη, αφού πρώτα ελεγχθεί, σημειώνεται στον Ευρωπαϊκό Άτλαντα Φραγμάτων και Συναφών Κατασκευών (https://amber.international/european-barrier-atlas/), ώστε να βοηθήσει στη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της φυσικής ροής του νερού στα ευρωπαϊκά ρυάκια και ποτάμια.

Από φέτος η εφαρμογή έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά από την κ. Χειμωνοπούλου Μαρία Βιολόγο-Ιχθυολόγο MSc(Res) πρόεδρο του συλλόγου «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας». Η εφαρμογή barrier tracker βρίσκεται στο Google play. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα https://amber.international.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ