Οι Σκιές τής πόλης τού Γιώργου Λιόλιου στην εβραϊκή συναγωγή

510Μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε  στο χώρο τής εβραϊκής συναγωγής τής πόλης μας συνάντηση τών μελών τής "Λέσχης Ανάγνωσης τής Κυριώτισσας" με τον συγγραφέα τού βιβλίου "Σκιές της πόλης" κ. Γιώργο Λιόλιο. Το βιβλίο παρουσίασε το μέλος τής "Λέσχης" Γιάννης Καισαρίδης.
Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα τού βιβλίου, καθώς και με τον κ. Ιωσήφ Στρούμτσα, Βεροιώτη εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος προσεκλήθη από τα μέλη τής "Λέσχης Ανάγνωσης τής Κυριώτισσας".
Το βιβλίο -με μια εξαιρετική εισαγωγή, ένα μοναδικό φωτογραφικό υλικό, συγκλονιστικές μαρτυρίες, με τον μαρτυρικό κατάλογο τών ονομάτων τών Εβραίων κατοίκων της πόλης μας και με τα ζητήματα που θέτει- επιχειρεί να ανοίξει το διάλογο με ένα τραγικό κομμάτι τής πρόσφατης ιστορίας τής πόλης μας και να υπενθυμίσει ότι οι συνθήκες που κάποτε γέννησαν το Ολοκαύτωμα δεν έχουν ριζικά μεταβληθεί. Μια μικρή μετατόπιση τών συνθηκών αρκεί, για να ξυπνήσει και πάλι το θηρίο στον άνθρωπο.
Η ανάγκη για ένα συνεχή διάλογο παρελθόντος και παρόντος, δημόσιας και ιδιωτικής ιστορίας, η αναζήτηση τρόπων ανασύνθεσης τού παρελθόντος μας, η αποφυγή τού σωφρονισμού τής Μνήμης (ή της διαχείρισής της από τους εκάστοτε ισχυρούς, με τον τρόπο που αυτοί επιλέγουν), η αντιμετώπιση τών προβλημάτων που γεννά ο ιστορικός αναλφαβητισμός μας, καθώς και η σχέση μας σήμερα με τον "Άλλο", τον "διαφορετικό", ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους παρευρισκομένους.


dhmotikosimboulioberoiasΜε οκτώ θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

ΘΕΜΑ
1ο :
Επίσημη υποδοχή αποστολής Βεροιέων αθλητών, προπονητών και συνοδών τους, στους 9ους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες στο Αϊνταχο των Η.Π.Α.
ΘΕΜΑ
2ο :
Έγκριση ή μη απευθείας εκμίσθωσης του δικαιώματος αμμοληψίας στη θέση "Μανίκι" Τ.Δ. Αγ. Βαρβάρας.
ΘΕΜΑ
3ο :
Έγκριση ή μη τροποποίησης της αριθ. 520/2008 απόφασης Δ.Σ. περί σύναψης σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της "Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Βέροιας Α.Ε." για την ανάθεση εκτέλεσης Συγκοινωνιακού Έργου.
ΘΕΜΑ
4ο :
Επί εισηγήσεως Τ.Σ. Καστανιάς για γνωμοδότηση Δ.Σ. κατά της απευθείας μίσθωσης και χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης μαρμάρου στην εταιρεία "Μάρμαρα Βέροιας Α.Ε.".
ΘΕΜΑ
5ο :
Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας τοποθέτησης ενδεικτικών πινακίδων στην ΙΚΤΕΟ HELLAS.
ΘΕΜΑ
6ο :
Επί εισηγήσεως Δ.Ε. για τροποποίηση της αριθ. 374/2008 απόφασης Δ.Σ. περί καθορισμού συμβιβαστικά τιμής μονάδας αποζημίωσης προσκυρούμενης κοινόχρηστης δημοτικής έκτασης στην ιδιοκτησία Δ. Τσαμπελάκη κ.λ.π.
ΘΕΜΑ
7ο :
Έγκριση ή μη σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου με εξειδικευμένους ιδιώτες.
ΘΕΜΑ
8ο :
Έγκριση ή μη τροποποίησης απόφασης Δ.Σ. για αντικατάσταση μελών Σχολικής Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ