Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Οργανωμένο έγκλημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης - Του Νίκου Κοτζιά


9651. Οι τακτικές του οργανωμένου εγκλήματος

Το οργανωμένο έγκλημα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές τακτικές έναντι του επίσημου κράτους. Όταν η οργάνωσή του είναι σχετικά χαμηλής βαθμίδας, η πρώτη του επιλογή, είναι η επιδίωξη παράκαμψης του κράτους. Να μην συναντηθεί μαζί του σε κανένα επίπεδο. Ως προς την ίδια την εγκληματική πράξη. Ως προς τα ωφελήματα από αυτές. Ως προς την διασφάλιση των αποτελεσμάτων τους. Στο βαθμό που δυναμώνει αναπτύσσει τη δεύτερη τακτική. Επιδιώκει να καταλάβει θέσεις εντός του κρατικού μηχανισμού και κατά προέκταση να αποκτήσει σχέσεις ακόμα και με το ίδιο το Πολιτικό Σύστημα.Η ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί πρόκληση για το κράτος. Και αυτό διότι ουσιαστικά υπονομεύει το μονοπώλιο σε βία και σε κατοχή απαραίτητων λειτουργιών εκφοβισμού - καταστολής. Όταν το οργανωμένο έγκλημα διαθέτει επαρκή εξοπλισμό όπλων, άφθονο χρήμα και μπορεί να επιβάλει τον νόμο της σιωπής και συνεργασίας μαζί του σε ένα συγκεκριμένο περίγυρο, τότε δρα ως ένα είδος παράλληλου, έστω και μικρότερου, χωρικά σαφώς περιορισμένου, (παρα-)κράτους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις φυλακές, όπου ο κρατικός μηχανισμός λαδώνεται από τον παράλληλο παρακρατικό μηχανισμό, μπορεί να συμβεί, όμως, και σε "ελεύθερες" περιοχές, όπως στην Κρήτη που ελέγχονται από τα κυκλώματα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών. Μπορεί να συμβεί, όμως, ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πέρα από γειτονίες στις οποίες η εφαρμογή του νόμου δεν αντιστοιχεί καθόλου με τις προβλέψεις του, υπάρχουν συνοικίες όπου το οργανωμένο έγκλημα που παράγει "λαθρομετανάστευση" καθώς και πράττει εμπόριο λευκής σαρκός και δει ανήλικων, έχει πλήρη έλεγχο της περιοχής "εμπορικής του δράσης" και αν όχι όλο το εικοσιτετράωρο, σίγουρα τις νυκτερινές ώρες. Με άλλα λόγια, στη χώρα έχει εγκατασταθεί το οργανωμένο έγκλημα εντός θεσμών (όπως είναι οι φυλακές), εντός περιοχών των πόλεων και της υπαίθρου, και διαθέτει χρονικές περιόδους έντονης παρουσίας, αν όχι και κυριαρχίας (και απουσίας του κράτους).

2. Η αποικιοποίηση του νόμιμου χώρου από το οργανωμένο έγκλημα

Στα πιο πάνω πλαίσια, το οργανωμένο έγκλημα, αλλού παρακάμπτει τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλού τους αποικιοποιεί, με χρήμα και ισχύ και αλλού, τέλος δημιουργεί νέου τύπου οργανώσεις, δυκτιακές οργανώσεις. Τα δίκτυα είναι μια από τις χαρακτηριστικές δομές της εποχής της παγκοσμιοποίησης. Δεν αποτελούν απαραίτητα ιεραρχημένη οργάνωση, αλλά στηρίζεται περισσότερο σε όποιον και όποια διαθέτει τις καλύτερες και πλέον πυκνές σχέσεις με άλλα κυκλώματα. Έτσι, επί παραδείγματι, μπορεί ο κόσμος της νύκτας να έχει τις ιεραρχημένες θεσμικές δομές του, το ίδιο συμβαίνει και με τους φυλακισμένους, αλλά όταν αυτά τα κυκλώματα έρθουν σε επαφή με επίορκους αστυφύλακες και πολιτικούς, τότε, πιθανολογώ, δεν υπάρχει σαφή ιεράρχηση, αν δηλαδή το κουμάντο το κάνει ο αρχιφύλακας ή ο νονός, ο πολιτικός ή ο αρχιμαφιόζος, αλλά το σίγουρο είναι ότι δημιουργούνται αλληλεξαρτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το οργανωμένο έγκλημα δεν οριοθετείτε απλά έναντι των νόμιμων χώρων, αλλά δικτυώνεται με αυτούς και δημιουργεί ισχυρά παρακυκλώματα. Αόρατα στον απλό πολίτη, αλλά ορατότα ως προς τα αποτελέσματα της δράσης τους. Παράνομο χρήμα και η ισχύς του εν δυνάμει αδίστακτου εγκλήματος / εκτέλεση, διασυνδέονται με εξουσίες που διαθέτουν νόμιμη κάλυψη, συχνά δε, την ισχύ της νόμιμης εξουσίας, μικρής (στη φυλακή, στα σύνορα και στη γειτονιά) ή μεγάλης (οικονομική και πολιτική εξουσία). Η διασύνδεση νόμιμου και παράνομου διευκολύνει στο να δημιουργούνται αμαλγάματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επιπλέον, εξυπηρετούν και τον στόχο της μετακίνησης του δεύτερου στο πρώτο. Είναι γνωστό από την εποχή της διεθνοποίησης και της εμφάνισης του οργανωμένου εγκλήματος, ότι το τελευταίο αφού συσσωρεύσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος χρηματικών αξιών επιδιώκει να περάσει τα κεφάλαιά του -που τα συγκέντρωσε με τη μέθοδο της πρωταρχικής συσσώρευσης, δηλαδή, με κλοπή, αίμα, φόνο και καμπίνες- στη σφαίρα νόμιμης δράσης και επενδύσεων.

3. Η επιθυμία νομιμοποίησης κεφαλαίων

Η ως άνω αναλυθείσες επιθυμίες του οργανωμένου χρήματος διευκολύνονται στην Ελλάδα από δύο υπαρκτές τάσεις. Η πρώτη είναι η μεγάλη έκταση της παραοικονομίας. Το κεφάλαιο που προέκυψε απευθείας από ωμή κλοπή, συγχωνεύεται με κεφάλαια της παραοικονομίας που προέκυψαν από φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και άλλες ανάλογες μεθόδους. Μετακινείται, δηλαδή, από τον θησαυρισμό της παρανομίας στην παραοικονομία, σφαίρα δράσης που του δίνει τη δυνατότητα να ξεπλυθεί και να εμφανιστεί εκ των υστέρων ως παρθένα Μαρία στην νόμιμη κοινωνία. Η ισχυρή παραοικονομία στη χώρα, που είναι η ίδια συστατικό του οικονομικού εγκλήματος παντρεύεται τα οικονομικά αποτελέσματα του κακουργηματικού οργανωμένου εγκλήματος και πράττει μετά αυτού γάμο νομιμοποίησης.Ο δεύτερος ιδιαίτερος παράγοντας που επιτρέπει σήμερα την νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων των πράξεων του οργανωμένου εγκλήματος, είναι η δυνατότητα σχετικά εύκολης μετακίνησης ανθρώπων και κεφαλαίων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, καθώς και η ύπαρξη μορφών επιχειρήσεων (όπως οι παράκτιες) και περιοχών που δίνουν τη δυνατότητα ξεπλύματος του χρήματος. Οφείλω δε να σημειώσω, ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν έδειξε καμιά ουσιαστική διάθεση να περιορίσει αυτές τις δυνατότητες "νόμιμης απόκρυψης" των χρημάτων, διότι μεγάλο μέρος της ελίτ της, διαθέτει λογαριασμούς που λειτουργούν με ανάλογους όρους σε παράκτιες επιχειρήσεις και σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες όπως η Ελβετία, αλλά και σε ένα βαθμό το Λουξεμβούργο. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέφυγε να συνταχθεί με τις ισχυρές χώρες του καπιταλισμού που προσπαθούν να ελέγξουν την παράνομη κίνηση κεφαλαίων σε τέτοιους χώρους και επιχειρήσεις.Συνολικά, οι νέες υπερεθνικές δυνατότητες νομιμοποίησης χρήματος σε συνδυασμό με τους μετασχηματισμούς της ελληνικής παραοικονομίας διασφαλίζουν από πολλές πλευρές το οργανωμένο έγκλημα. Επιπλέον, οι προσβάσεις που αυτό διαθέτει στους ορατούς και νόμιμους μηχανισμούς της Ελληνικής πολιτείας, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα τυπικά έχουν ως αποστολή τους την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ισχυροποιεί τους φορείς του οργανωμένου εγκλήματος και του αυξάνουν τις δυνατότητες πρόσβασης σε μηχανισμούς, θεσμούς και κέντρα νόμιμης εξουσίας.

4. Αξιοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος από νόμιμους μηχανισμούς

Η ενίσχυση του πλούτου και των διασυνδέσεων του οργανωμένου εγκλήματος δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα που "αξιοποιείται" για την ανάστροφη πορεία. Η σχέση νόμιμης και παράνομης εξουσίας δεν είναι, πλέον, μονόδρομος. Πιθανότατα, και αυτό θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας, δεν είναι μόνο το οργανωμένο έγκλημα που έχει προσβάσεις σε δομές και μηχανισμούς / πρόσωπα της νόμιμης εξουσίας, αλλά και περιοχές / άτομα της νόμιμης εξουσίας που αξιοποιούν με δύο τρόπους την ύπαρξη του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα, ομολογώ, ότι δεν γνωρίζω ποιος από τους δύο είναι πιο επικίνδυνος για το μέλλον της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει παραβίαση ηθικής και κατάχρηση του πολιτικού.Ο πρώτος τρόπος είναι η αξιοποίηση των μηχανισμών του οργανωμένου εγκλήματος. Από την συλλογή ψήφων, μέχρι τη χρηματοδότηση από το χρήμα που έχει συλλεγεί παρανόμως. Ο δεύτερος είναι η αξιοποίηση των μέσων και μηχανισμών καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, για την υπονόμευση των πολιτικών αντιπάλων. Η αξιοποίηση επί παραδείγματι, των νέων μηχανημάτων που υποτίθεται ότι αγοράζονται (ή και νοικιάζονται) από τρίτες χώρες, προκειμένου να υπάρξει παρακολούθηση των υπόπτων και τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ή και να χρησιμοποιούνται από τη Νέα Δημοκρατία και τις δυνάμεις που την συντρέχουν στον κρατικό μηχανισμό και όχι μόνο, σε βάρος πολιτικών αντιπάλων της. Απ' αυτή τη σκοπιά είναι άμεση και επείγουσα ανάγκη να υπάρξει δημοκρατικός νομοθετημένος έλεγχος των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ, του τρόπου που αυτές χρησιμοποιούνται καθώς και η ποιότητα των χειριστών τους και πολύ περισσότερο η "πορεία" αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους. Αμεση ανάγκη να υπάρξει ειδική επιτροπή της Βουλής με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον υπερκομματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων σε αυτό τον τομέα και την καθιέρωση αυστηρών προβλέψεων για κάθε είδους παραβιάσεις Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται, αλλά και η αντιπολίτευση δεν δείχνει να παρεμβαίνει έγκαιρα . Είναι άμεση ανάγκη, λοιπόν, να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερα αντανακλαστικά απέναντι στις κάθε φορά μετακινήσεις - μετατοπίσεις της κυβερνητικής πρακτικής και των τακτικών επιλογών του κυβερνώντος κόμματος.
Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση άδειασε ένα δικό της παιδί εκεί στην ΕΥΠ και μάλιστα με τρόπο ακραία άκομψο, μόνο και μόνο επειδή του ξέφυγαν μερικές αλήθειες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση, έτσι δείχνουν όλα, θέλει να μετακινηθεί από τα σκάνδαλα που δεν κατάφερε να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών, σε ζητήματα που μπορεί να τα ελέγχει, να πλήξει κάποια στιγμή τους αντίπαλους της, να καλύψει τα ανομήματα στελεχών της και να πουλήσει αν χρειαστεί φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι δημοκράτες πρέπει να αγρυπνούν και να επαγρυπνούν.


Ο Νίκος Κοτζίας είναι Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου
epirusgate.blogspot.com


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ