«Ουρά» στο σκάνδαλο υποβρυχίων, με μεθόδευση παραγραφής

Επί 3 μήνες «θάφτηκε» το εισαγγελικό έγραφο και έφθασε στη Βουλή όταν... έκλεινε. Συγκάλυψη Βενιζέλου βλέπει η αντιπολίτευση. ΠΑΣΟΚ κατά εισαγγελέων

Νέα οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτεί η τελευταία πτυχή του σκανδάλου των υποβρυχίων, που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μεθόδευση "παραγραφής και συγκάλυψης" βλέπει η αντιπολίτευση πίσω από το γεγονός ότι το σχετικό εισαγγελικό έγγραφο-δικογραφία έκανε 3 μήνες(!) να φθάσει στη Βουλή και επιδόθηκε ακριβώς την ημέρα που με κυβερνητική πρωτοβουλία έληγε - πρόωρα - η Σύνοδος της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα να επέρχεται παραγραφή. Κατά των εισαγγελέων που συνέταξαν και απέστειλαν το έγγραφο-δικογραφία στρέφονται ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας μέτωπο με τη Δικαιοσύνη.

Τη διαδικασία είχε κινήσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποία απέστειλε στους εισαγγελείς διαφθοράς
τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση.

Οι εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριανός εξέτασαν την υπόθεση και έστειλαν τον φάκελο στη Βουλή, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν για ποινικές ευθύνες υπουργών. Στο διαβιβασικό αναφέρουν ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών - μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην Υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17/10/2010 κ.ε.».

Προκειμένου να διαβιβασθεί στη Βουλή, το εισαγγελικό έγγραφο-δικογραφία απεστάλη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου κρατήθηκε περίπου ενάμισυ μήνα(!). Ακολουθώντας τη νομότυπη διαδικασία, η εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου το απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να το διαβιβάσει στη Βουλή. Στα συρτάρια του υπουργείου το έγγραφο "θάφθηκε" για άλλον ένα μήνα,  διαρκούσης της εκλογικής περιόδου.

Εφθασε τελικά στη Βουλή στις 4 Ιουνίου,  ακριβώς την ημέρα που θυροκολλούνταν το Προεδρικό Διάταγμα για την πρόωρη λήξη της Συνόδου της Ολομέλειας.

Αυτή η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία διαβίβασης του εγγράφου, σε συνδυασμό με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής, προκαλούν υπόνοιες και ερωτηματικά. Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες - όχι μόνον της αντιπολίτευσης - αφήνουν να εννοηθεί ότι  ίσως υπήρξε μεθόδευση προκειμένου να "προστατευθεί" ο Ευ. Βενιζέλος και να μην ανακύψουν νέα προβλήματα για το κυβερνητικό σχήμα.

ΠΑΣΟΚ κατά εισαγγελέων

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ούτως ή άλλως δεν υπήρχε θέμα ευθυνών του κ. Βενιζέλου, ούτε μπορούσε να κινηθεί διαδικασία  Εξεταστικής Επιτροπής, διότι η Βουλή έχει απορρίψει ήδη στο παρελθο σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Σφόδρα ενοχλημένος και δυσαρεστημένος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται προτιθέμενος να υποβάλει στον Άρειο Πάγο. αίτημα διενέργειας πειθαρχικής έρευνας κατά των δύο εισαγγελέων που απέστειλαν το έγγραφο στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο χειρισμός του θέματος εκ μέρους της εισαγγελέως  Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, εγείρει πολιτικό ζήτημα. «Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κ. Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας  δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ