Το μαχαίρι στο λαιμό βάζουν οι δανειστές!

«Πάγο» στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης για ελάφρυνση της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων βάζουν οι τοκογλύφοι δανειστές, απαιτώντας άμεσα να ψηφιστούν τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πατριάρχη της μνημονιακης λαίλαπας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επέφερε τελικά τίποτα περισσότερο από χτυπήματα υποκριτικής κατανόησης στη πλάτη και απαιτήσεις για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Η δε φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα μας σε μόνιμη βάση θα πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις που θα έχουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις, δείχνει ότι η συνταγή είναι μία και συγκεκριμένη! Στην πραγματικότητα οι τοκογλύφοι είναι αποφασισμένοι να μας υποχρεώσουν να πάρουμε όλα τα μέτρα πριν μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν για οτιδήποτε.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν άλλωστε οι δηλώσεις όλων των θεσμικών φορέων της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης. Ο πρόεδρος του οργάνου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά και να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για να πάρει τη δόση. Ήταν μάλιστα κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ορισμένων μέτρων, λέγοντας πως: «δεν ξέρω τι χώρο για μανούβρες αναζητεί η κυβέρνηση διότι δεν μας ενημέρωσε. Υπάρχουν ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν».

Σταυροδρόμι

Έτσι όπως έχουν πάει τα πράγματα η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές. Ή θα αναγκαστεί να ικανοποιήσει τους δανειστές φέρνοντας στη Βουλή προς ψήφιση επαίσχυντα νομοσχέδια που ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο ή θα αναγκαστεί να έρθει σε ρήξη και να πάει για συνολική διαπραγμάτευση το Φθινόπωρο. Το πρόβλημα όμως για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν μπορεί να αποφύγει τις εκλογές που πιθανότατα θα αλλάξουν τον ένοικο του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός των Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα συνεχίσει τον πικρό δρόμο του μνημονίου αλλά ότι θα επιταχύνει και τους ρυθμούς της. Όπως είπε η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τα πρώτα έξι προ απαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του 1 δις ευρώ ως τα τέλη του Ιουνίου. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εύκολο καθώς στο πακέτο υπάρχουν μέτρα όπως οι μειώσεις στις συντάξεις και το ξεπούλημα των αιγιαλών και της ΔΕΗ που θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο...τρίτος δρόμος

Την ίδια ώρα διακινείται έντονη φημολογία που δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση ότι το υπουργείο Οικονομικών θα βγει στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι για να δανειστεί προκειμένου να μη χρειαστεί να ψηφίσει μέτρα.

Άλλοι πάλι με καλή γνώση των Οικονομικών λένε ότι τα ταμειακά αποθέματα του κράτους αντέχουν και ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη νέου δανεισμού. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται εξωπραγματικά δύσκολο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί απευθείας από τις αγορές χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτα τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του δείχνει να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, προεκλογικού χαρακτήρα. Την ώρα που οι τοκογλύφοι έσφιγγαν τα λουριά εκείνος έκανε δηλώσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον κατά την κοινή του εμφάνιση με τον Κινέζο ομόλογό του!

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μια αποστροφή του Κινέζου Πρωθυπουργού περί επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα ελήφθη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ως διάθεση στήριξης σε περίπτωση εξόδου στις αγορές.


http://www.kontranews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ