Ο 'Ματωμένος Γάμος' από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου Βέροιας (βίντεο)

Ο 'Ματωμένος Γάμος' από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου Βέροιας. Η δεύτερη και τελευταία παράσταση στις 28 Μαρτίου 2014. Από ερασιτέχνες ηθοποιούς, μια παράσταση καθόλου «ερασιτεχνική»….

Όπως και στην πρεμιέρα, στην αίθουσα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια στις παραστάσεις… Ο «προγραμματισμός» των «αρμοδίων» δεν βρήκε άλλη ημερομηνία για παραχώρηση της αίθουσας!!!!

Το καλοκαίρι βρήκε «στέγη» στην Έδεσσα…. Και έθεσε υποψηφιότητα για το φεστιβάλ της Ορεστιάδας… Πάντως η Βέροια δεν είχε ούτε χρόνο, ούτε χρόνο να φιλοξενήσει κάπου την παράσταση… Καθόλου αφύσικο….

Ακολουθεί σχόλιο-κριτική της παράστασης της πρεμιέρας από τον Μιχάλη Χασιώτη όπως παρουσιάστηκε στο arive.gr. Κι αμέσως μετά το βίντεο της παράστασης. Κρατήστε το, ίσως να είναι συλλεκτικό. Σίγουρα πάντως είναι ενδεικτικό… Ποιος είπε ότι η Βέροια δεν φροντίζει για τα παιδιά της; Όχι για όλα, βέβαια….

 

«Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα και δολοφονήθηκε. Κανείς όμως από τους συμμετέχοντες δεν μπόρεσε μετά να προσδιορίσει το ακριβές σημείο θανάτου του, το οποίο παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Για έναν άνθρωπο με όνειρο ζωής την οικουμενικότητα των σκέψεών του, τι πιο ιδανικό να μην υπάρχει «συγκεκριμένο» χώμα που να σκεπάζει τη μνήμη του! Το σώμα του δεν έχει γη, η κορωνίδα όμως των έργων του, ο «Ματωμένος Γάμος» βρήκε πρόσφορο έδαφος στο μεράκι του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τέχνης Βέροιας και στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Δεν είναι η πρώτη δουλειά του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τέχνης Βέροιας και το ότι δεν έμεινε εισιτήριο ούτε για σουβέρ, εκτός από επιβράβευση, είναι και μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι έχουμε σφυγμό. Μια παράσταση που ξεχείλιζε από συλλογικότητα και άποψη, που πάντρεψε την εμπειρία με το ταλέντο και τη γνώση με το πάθος. Κι αν για το Χόλυγουντ η νύφη το' σκάσε, εν προκειμένω η Νύφη τα' σπασε… Στο έργο του, ο Λόρκα βάζει την πειθήνια υποταγή της γυναίκας των αρχών του προηγούμενου αιώνα να επαναστατεί κόντρα σε αρχέγονες κοινωνικές συνθήκες. Διλήμματα που οδηγούν σε μια θαρραλέα πάλη με τα ταμπού σ' ένα πεδίο μάχης που οι απώλειες δεν μπορεί παρά να είναι οδυνηρές. Κι αν στο «Ματωμένο Γάμο» το τραγικό έγκειται στο ότι όλοι βρίσκουν στον καθρέφτη τους δίκιο μπροστά στο οδυνηρό φινάλε, το φινάλε της παράστασης ήταν η αποθέωση μιας προσπάθειας που αξίζει τη στήριξη όλων.

Ραντεβού την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 21:00 με όλους όσους δεν πρόλαβαν το μαγικό χαρτάκι».

Σκηνοθεσία – διασκευή
Κινησιολογία–μουσική επιμέλεια: Βιβή Νικοπούλου
Σκηνικά: Ισαβέλλα Κωνσταντούδη - Κώστας Γολσουζίδης
Κοστούμια: ομαδική συνεργασία
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευαγγελία Δουλγέρογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Στεφανόπουλος

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ :
Μάνα: Κάτια Κουπίδου
Λεονάρνδο: Πάρης Γιδιώτης
Νύφη: Δέσποινα Γιάγκογλου
Γαμπρός: Κων/νος Μπρούγκας
Πεθερά: Ελένη Καραϊωσήφ
Πατέρας της νύφης: Στέφανος Γαϊτάνος
Γυναίκα του Λεονάρδο: Κλειώ Τσιαμήτρου
Φεγγάρι: Στράτος Χατζόπουλος
Δούλα: Έφη Κουσίδου Μακρή
Θάνατος: Μαρία Αλαφατζάνη Γειτόνισσα: Κατερίνα Σαμαρτσίδου
Ξυλοκόποι: Αντώνης Καϊσίδης, Κων/νος Βόλκος
Φίλες της Νύφης: Αναστασία Τσιμοπούλου, Κυριακή Ταραλά, Ιωάννα Παπαγιαννάκη
Καλεσμένοι: Μυρίδου Σεβαστή, Αντώνης Καϊσίδης, Κων/νος Βόλκος, Κατερίνα Σαμαρτσίδου, Αναστασία Τσιμοπούλου, Κυριακή Ταραλά, Ιωάννα Παπαγιαννάκη, Ελένη Καραϊωσήφ, Φώτης Σολωμονίδης

 

κείμενο | μιχάλης_χασιώτης – στο http://www.arive.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ