Το ΔΝΤ εβγαλε το συμπερασμα από το… πειραματοζώον (βίντεο)

Θέλει να καταργήσει την εξαίρεση στους κανόνες του που έδωσε στην Ελλάδα  την δυνατότητα να λάβει δάνεια διάσωσης, το 2010, χωρίς να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους της δίνοντας ουσιαστικά χρόνο στους πιστωτές της
Η εξαίρεση υιοθετήθηκε από το Ταμείο στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοσή της στην υπόλοιπη την Ευρωζώνη.  Ετσι η κρίση παρέμεινε αυστηρά εθνικό εσωτερικό  θέμα και οι Ευρωπαίοι συνέχισαν τις ζωές τους κανονικό.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ δέχθηκε να δώσει δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα παρότι ήξεραν  με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα ότι το χρέος της ήταν δεν  βιώσιμο. Επρόκειτο για μία εξαίρεση στους κανόνες του Ταμείου, που κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο διακύβευμα της κρίσης αλλά και αφού κανένας δεν ζητούσε διαγραφή του χρέους.

Όμως, με τη σημερινή μελέτη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προτείνουν να υιοθετείται στο μέλλον μια διαφορετική προσέγγιση. Ειδικότερα, προτείνουν να γίνεται μια μικρή επιμήκυνση στην περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων της χώρας, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Ταμείου.

“Έχει γίνει σαφές ότι η συστημική εξαίρεση που καθιερώθηκε το 2010 δεν αποτελεί μια συνεπή μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα”,  παραδέχεται η μελέτη. Και προτείνει αλλαγές που θα “βοηθήσουν τη χώρα μέλος να βελτιώσει τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να απαιτείται κατ΄ ανάγκη μια σημαντική μείωσή του”.

Πρόκειται για απόδειξη της εθνικής μας αυτοκαταστροφής η οποία   κατέληξε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, το 2012 σε βάρος κάθε ελληνικου ταμείου.  Στόχος του είναι να “μειώσει το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους δανειζόμενους”.

http://papaioannou-giannis.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ