Κρατούν «σκελετούς» στη βιτρίνα

Ενώ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσελκύει πάλι τους τελευταίους μήνες διεθνή κεφάλαια και βρίσκεται σε τροχιά μεσομακροχρόνιας ανάκαμψης, οι κίνδυνοι για τους (μικρο)επενδυτές αυξάνονται, καθώς στο ταμπλό πληθαίνουν οι "παγίδες": Τουλάχιστον 30 εισηγμένες εταιρίες έχουν τώρα αρνητικά ίδια κεφάλια, αλλά οι μετοχές τους παραμένουν στο ταμπλό. Οι εποπτικές αρχές  της κεφαλαιαγοράς και η Διοίκηση του ΧΑ γνωρίζουν βέβαια την κατάσταση, αλλά προτιμούν να  δείχνουν ανεκτικότητα και να εφαρμόζουν με αρκετή χαλαρότητα τους κανονισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, αν εφαρμόζονταν κατά γράμμα οι κανονισμοί, θα έπρεπε να διακοπεί η διπραγμάτευση τουλάχιστον μιάς στις τρεις εισηγμένες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εισηγμένες εταιρίες που εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση, έχουν συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, χωρίς τους λογιστικούς "εξωραϊσμούς", η "μαύρη τρύπα" είναι πολύ μεγαλύτερη, προσεγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ.

Κι όμως οι εταιρίες αυτές έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μετοχές τους  εμφανίζονται κατά κανόνα στο Top 10 των ημερήσιων μεταβολών. Οι περισσότερες κινούνται βέβαια με λίγες πράξεις και μηδαμινό όγκο συναλλαγών. Ομως, στα χέρια ικανών λομπι - που αρχίζουν να "πιάνουν δουλειά" καθώς το χρηματιστήριο αναθερμαίνεται - μπορούν  να βρεθούν στο προσκήνιο, να γίνουν εργαλεία κερδοσκοπίας και να αποτελέσουν παγίδες για πολλούς μικροεπενδυτές.

Οι επιλογές των εποπτικών αρχών δημιουργούν μια μάλλον αλγεινή εικόνα στους διεθνείς επενδυτές και χαλάνε τη "βιτρίνα" που προσπαθούν να στήσουν επενδυτικοί οίκοι και μεγάλες εισηγμένες.

Όπως έχει και στο παρελθόν επισημάνει το sofokleousin.gr τα ατοπήματα των εποπτικών αρχών δεν έχουν τέλος... καθώς εκτός από τις εταιρίες "φαντάσματα" που παραμένουν στο ταμπλό στην αγορά έχει στηθεί και βιομηχανία εκθέσεων, με στόχο την ενίσχυση συγκεκριμένων εταιριών, έναντι άλλων. Ετσι Χρηματιστηριακές εταιρίες και αναλυτές εκπονούν αναλύσεις μόνο για συγκεκριμένες εταιρίες, αγνοώντας πολλές φορές πολύ καλύτερες που βρίσκονται στο ταμπλό, τις οποίες καταδικάζουν στο σκοτάδι.

Ο συνδυασμός όμως αυτών των δυο καταστάσεων αποκαλύπτει ότι οι εποπτικές αρχές όχι μόνο δεν επικεντρώνονται στην ανάδειξη του Χρηματιστηρίου και στη μείωση των τοξικών κινδύνων αλλά αντ αυτού δίνουν τη σιωπηρή συγκατάθεσή τους σε επικίνδυνα παιχνίδια, διατηρώντας επικίνδυνες εταιρίες στο ταμπλό και επιτρέποντας σε λόμπι να καθοθηγούν ακόμα και θεσμικούς επενδυτές σε συγκεκριμένα χαρτιά χειραγωγώντας ολόκληρη την αγορά.

sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ