Τρόϊκα: Η λίστα των θερινών εκκρεμοτήτων

Συνολικά δώδεκα προαπαιτούμενα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθούν οι δύο υποδόσεις (Μαΐου - Ιουνίου) που εκκρεμούν προς τη χώρα μας. Πρόκειται για δόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ η καθεμία που έχουν
συνδεθεί με έξι προαπαιτούμενες δράσεις, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Ανάμεσά τους είναι και το νομοσχέδιο γι τη «μικρή ΔΕΗ» και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται σύντομα να προχωρήσει. Σύμφωνα με το ν/σ, η νέα εταιρεία που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ για να διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες θα περιλαμβάνει συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζομένους αλλά κ το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Προαπαιτούμενο αποτελεί και η ρύθμιση για το υπαίθριο εμπόριο και τις λιανικές αγορές, το οποίο έχει υλοποιηθεί. Ωστόσο, ο νόμος για το νέο καθεστώς έχει ψηφιστεί στη Βουλή, αλλά μένει να υπογραφεί από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, η απόφαση για την κλήρωση των θέσεων, αφού προηγηθεί και σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των φόρων και των χρεώσεων υπέρ τρίτων και μόλις συνταχθεί η σχετική λίστα να αποσταλεί στη τρόικα. Προβλέπεται κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Οι απαιτήσεις
Για να μην «παγώσουν» οι υποδόσεις απαιτείται και η υιοθέτηση του νέου δασικού νόμου, ο οποίος θα επιλύσει αρκετά προβλήματα όπως ο χαρακτηρισμός του τι είναι δάσος ή δασική έκταση.

Προαπαιτούμενο αποτελεί και η νομοθεσία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών σε φαρμακευτική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων. Πρόκληση αποτελεί η θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για τη συγχώνευση/απορρόφηση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. Η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο, καθώς επίσης και η κοινή υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων και εισφορών (για τον συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία) είναι δύο ακόμη προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιήσουμε ως χώρα.

Η εκταμίευση των δύο «μικρών» δόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ έχει συνδεθεί και με την ψήφιση τριών ακόμα νόμων: για τν αδειοδότηση των επενδύσεων και για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ψήφιση νόμου με τν κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το νέο ραντεβού των αρχηγών

Μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, για να συζητηθεί ξανά το θέμα του ενιαίου «βηματισμού» των κυβερνητικών στελεχών και γενικότερα του συντονισμού της κυβέρνησης με δεδομένο ότι πρέπει να ενταθούν οι ρυθμοί μέσα στο καλοκαίρι και να προλάβει η Αθήνα τις προθεσμίες.

Σε επίπεδο ουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα υπερψηφιστούν στη Βουλή και αυτό που μένει είναι να δοθεί πραγματικά μια μάχη για ορισμένες διορθωτικές κινήσεις σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία ωστόσο είναι απολύτως σοβαρά γι τους πολίτες.

Ο οδικός χάρτης
Τέτοια θέματα είναι η αύξηση των δόσεων για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, η οριστική απόφαση για την καθιέρωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% καθώς και το αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15 - 20%. Επίσης, ο κ. Σαμαράς θεωρεί κομβικό ζήτημα τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, το οποίο συναρτάται ευθέως με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει τον σχετικό «οδικό χάρτη» στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά θα διευκρινίσει (επικαλούμενος κ συγκεκριμένα στοιχεία) ότι αυτός ο σχεδιασμός θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά. Στόχος του είναι να μη δημιουργήσει υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά παράλληλα να δείξει ότι γίνονται έστω και μικρά βήματα προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των χαμηλών -εισοδηματικά- στρωμάτων της κοινωνίας.


ΕΘΝΟΣ
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ