Νέο σπριντ για εφαρμογή του μνημονίου!

Το τέλος της εκλογικής χαλαρότητας για την κυβέρνηση σηματοδότησε η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «μαστίγωσαν» τον Γκίκα Χαρδούβελη για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και ο νέος υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει... σπριντ για να τεθούν σε εφαρμογή τα 12 προαπαιτούμενα για εκταμίευση δύο δόσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το βάπτισμα του πυρός για τον κ. Χαρδούβελη στις συνεδριάσεις του Eurogroup δεν ήταν εύκολο, καθώς, πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση, ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, έδωσε το στίγμα των πιέσεων που θα αντιμετώπιζε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, έπαιξε αυτή την φορά το ρόλο του... καλού χωροφύλακα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, καθώς παίρνει μονίμως δύσκολες αποφάσεις, που συναντούν ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις.

Μετά το... τηγάνισμα Χαρδούβελη στην υπουργική σύνοδο, ο προεδρεύων του Eurogroup, Γιερούν Ντάιζενμπλουμ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των συζητήσεων: η ελληνική πλευρά συμφώνησε να θέσει άμεσα σε εφαρμογή, ως τα τέλη του μήνα, τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, για την πρώτη δόση του 1 δισ. ευρώ. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι για το θέμα της αντικατάστασης Θεοχάρη στη Γενική Γραμματεία Εσόδων θα ακολουθηθεί διαφανής διαδικασία επιλογής (σ.σ.: δηλαδή, δεν θα διορισθεί κάποιος εκλεκτός της κυβέρνησης, αλλά τεχνοκράτης με αδιαμφισβήτητα προσόντα).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι η υλοποίηση των πρώτων έξι προαπαιτούμενων έχει δύο σημαντικές δυσκολίες: πολλά θα πρέπει να γίνουν μέσα σε δέκα ημέρες, καθώς η ως τώρα προεργασία είναι ελλιπέστατη, ενώ η εκτέλεση της δύσκολης άσκησης σε πολύ μικρό βαθμό εξαρτάται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, αφού στα περισσότερα προαπαιτούμενα εμπλέκονται άλλα υπουργεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, (Γιακουμάτος στο υπ. Ανάπτυξης, Βορίδης στο υπ. Υγείας) υπάρχουν αμφιβολίες αν οι νέοι υπουργοί έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας.

Τα πρώτα έξι μέτρα, που πρέπει να υλοποιηθούν σε... χρόνο μηδέν, αφορούν:

    Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο (λαϊκές αγορές). Ο σχετικός νόμος έχει ψηφισθεί προεκλογικά, με αρκετές αλλαγές επί του αρχικού νομοσχεδίου, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων των θιγόμενων εμπόρων και παραγωγών. Τώρα, ο Γ. Γιακουμάτος καλείται να ολοκληρώσει τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του νόμου.
    Έγκριση νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις και το χωροταξικό σχεδιασμό.
    Ολοκλήρωση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων, ώστε να καταργηθούν.
    Υιοθέτηση νέου κώδικα δεοντολογίας-συμπεριφοράς των κυβερνητικών στελεχών, με στόχο τον περιορισμό της διαφθοράς.
    Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
    Υιοθέτηση νόμου, που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και διάταξης για νέα μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (στο 15%).
    Νόμος για την ένταξη στο ενιαίο Επικουρικό του ιδιωτικού τομέα όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.
    Νέος δασικός νόμος.
    Νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
    Ρύθμιση για την κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.
    Νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», που θα ιδιωτικοποιηθεί και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
    Νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μετά τον αγώνα ταχύτητας για τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, έρχεται το επόμενο σπριντ για άλλα έξι, που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος Ιουλίου:

http://moneytimes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ