Ξεκινά ο «πόλεμος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση ενόψει της σημερινής κατάθεσης του νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» καθώς ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις τόσο στις Κ.Ο. Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. 

Στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία. Όχι μόνο για να εισρεύσουν έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά και για να σταλεί μήνυμα τόσο προς τους πιστωτές όσο και τους ξένους επενδυτές ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και κινείται σε ορίζοντα τετραετίας παρά τις όποιες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές, με τους τελευταίους να προειδοποιούν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες κατά τη διάρκεια των πιο καυτών μηνών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση στέλνει το σαφές μήνυμα ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εργαζομένων σε περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στα άκρα.

Μάλιστα προχθές συμφωνήθηκαν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» και ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε τις οκτώ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και για τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση).

Παράλληλα για τα προαπαιτούμενα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε θα δοθεί μια πλειάδα εγγυήσεων στους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν τα νομοσχέδια χωρίς να αισθάνονται ότι εκβιάζονται.

Στα χαρακώματα ΣΥΡΙΖΑ-συνδικαλιστές

Με μπλακ άουτ μεσούσης της τουριστικής περιόδου αιχμής για τη χώρα και ενόψει καύσωνα που θα ταλανίσει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών απειλούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ οι οποίοι αντιδρούν στα σχέδια διαχωρισμού και πώλησης του 30% της Επιχείρησης.
Στο πλευρό των κινητοποιήσεων, από την άλλη, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παρών όπου υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της ΔΕΗ.

Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν, παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ από σήμερα προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο δήμος και φορείς της Μεγαλόπολης έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις δε, αναμένεται, να ξεκινήσουν από την Δυτική Μακεδονία μέσω καταλήψεων  στις πύλες των σταθμών παραγωγής στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και την Φλώρινα.

Ποιοι ενδιαφέρονται για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ωστόσο εκτός της κυβέρνησης «οργασμός» διαβουλεύσεων υπάρχει  και σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα τα οποία ήδη σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την «μικρή ΔΕΗ».

Ήδη τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι έντονες καθώς η απόκτηση της «μικρής ΔΕΗ» αποτελεί μεγάλο δέλεαρ τόσο για εγχώρια αλλά και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, οι συνομιλίες με Κύπρο και Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν βάλει την χώρας μας για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Το μεγάλο μέγεθος της πώλησης της μικρής ΔΕΗ είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κινήσεις για το σχηματισμό συνασπισμών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ενδιαφέρον υπάρχει από την Elpedison στην οποία συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια,  Ελλάκτωρ μαζί με την ιταλική Edison. Να σημειωθεί ότι ο βασικό μέτοχος της Edison,  η γαλλική EdF, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για επέκταση στην ελληνική αγορά.

Το σχήμα της μονάδας Ήρων 2 (ΓΕΚ Τέρνα, Gaz de France Suez, Qatar Petroleum) εκτιμάται ότι θα παίξει ρόλο στην αποκρατικοποίηση.
Φυσικά ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος είναι ο μόνος που συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Στη νέα εταιρία εισφέρονται υπό τους όρους του παρόντος νόμου τα εξής στοιχεία του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ Α.Ε.:

(α) οι κάτωθι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη:
(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW
(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW
(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
(γ) τα πάσης φύσεως δικαιώματα ΔΕΗ Α.Ε επί των παρακάτω λιγνιτικών παραχωρήσεων, τα οποία με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα εξασφαλίζουν παροχή καυσίμου για τη μακρόχρονη λειτουργία των παραπάνω λιγνιτικών μονάδων, ήτοι:
(i) του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
(ii) του ορυχείου Κλειδιού
(iii) του ορυχείου Λόφων Μελίτης
(iv) των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
(v) του ορυχείου Βεύη
(δ) οι κάτωθι υδροηλεκτρικές μονάδες:
(i) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
(ii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
(iii) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
(iv) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
(v) η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
(ε) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πελατολόγιο
 
Όσον αφορά τους πελάτες προβλέπεται σε απόλυτους αριθμούς να φτάσουν τελικά τα 2 εκατομμύρια λογαριασμούς, με προβλεπόμενο τζίρο της τάξης των 1,5 έως 2 δύο δισ. ευρώ. Το ποιοι ακριβώς θα είναι οι καταναλωτές αυτοί, θα προσδιοριστεί με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, με βάση σχετική μελέτη, και χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, οι πελάτες αυτοί, θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση της απόσχισης της «μικρής» από τη «μεγάλη» ΔΕΗ, να εγκαταλείψουν τη νέα εταιρεία, και είτε να επιστρέψουν στη μητρική ΔΕΗ ή να αναζητήσουν αλλού πάροχο.

 

www.palo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ