«Ποτίζουν» την Ελιά στον... κήπο της Κεντροαριστεράς

Του Δημήτρη Τσιούφου
 
Την αναθέρμανση του διαλόγου, εν μέσω θέρους, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα επιδιώξει το αμέσως προσεχές διάστημα η «Ελιά», θέτοντας στο τραπέζι των συζητήσεων τρεις βασικούς άξονες, από τους οποίους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς όχι μόνο το πλαίσιο αλλά και το εύρος της συμμετοχής στη νέα προσπάθεια. Οι τρεις άξονες θα αφορούν τον πολιτικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο πλαίσιο του μανιφέστου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και των προτάσεων που καταθέτουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης-προγραμματικής θέσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο και τη θεσμική ευθύνη της Κεντροαριστεράς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Η πρόσκληση για την επανέναρξη του διαλόγου, εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο, θα απευθυνθεί σε όλες τις κομματικές οντότητες του χώρου, δηλαδή στο «Ποτάμι» και τη ΔΗΜΑΡ, τις συγκροτημένες κινήσεις και φορείς, δηλαδή κυρίως προς την Πρωτοβουλία των «58», αλλά και σε μεμονωμένα πρόσωπα και στελέχη του χώρου, εντός και εκτός Βουλής, που κατά καιρούς έχουν αποστασιοποιηθεί είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Δημοκρατική Αριστερά.
Κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι «ο διάλογος δεν πρέπει να περιοριστεί σε ένα θεωρητικό επίπεδο αναζήτησης προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά να επεκταθεί και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για προώθηση και των τριών αξόνων», δίνοντας μάλιστα έμφαση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί πως εκεί θα κριθεί και η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο, αφού με αυτόν τον τρόπο θα κληθεί -εμμέσως πλην σαφώς- η ηγετική της ομάδα να επιλέξει αν θα συμπορευτεί με τη λεγόμενη «προεδρική πλειοψηφία» ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
«Δεν είναι καθόλου τυχαία», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η επισήμανση την Τρίτη του Ευάγγ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς πως «είναι σημαντικό για την Κεντροαριστερά της ευθύνης να λέει ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να συμπράξουν, να συναινέσουν με αίσθημα εθνικής υπευθυνότητας ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτσι ώστε και η Βουλή να μη διαλυθεί τεχνητά και η χώρα να μην διακόψει την τελική φάση της πορείας της προς την έξοδο από την κρίση».
Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι εντάσσεται τόσο η πρόσκληση με... αστερίσκους προς την Αγ. Κωνσταντίνου, όσο και το καθαρό άνοιγμα του κ. Βενιζέλου προς το «Ποτάμι» και στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας της και έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, όπως οι Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Γερ. Γεωργάτος και άλλοι. Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι πήρε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές και αποκτά μια θεσμική υπόσταση», τονίζοντας πως «αν και δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό του λόγο, αποφάσισε να ενταχθεί στην Κ.Ο. των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρ' ότι δεν διαθέτει βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέρ μιας υπεύθυνης στάσης και αυτό οφείλουμε επίσης να το καταγράψουμε». Αντιθέτως, αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, σημείωσε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό στις ευρωεκλογές, ούτε για την εσωτερική κρίση και τον έντονο διάλογο. Αντιμετωπίζουμε κάθε σχήμα με απόλυτο σεβασμό, με τις επιλογές του και την οργάνωσή του.
Χωρίς ψευτοεισοδισμούς. Αλλά βεβαίως αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία σε κάθε πρόσωπο, σε κάθε βουλευτή, σε κάθε στέλεχος του κοινωνικού και πολιτικού χώρου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η «Ελιά» θα απευθύνει πρόσκληση διαλόγου προς τα στελέχη της μειοψηφίας που έχουν ανοικτά διαφωνήσει με τις κεντρικές επιλογές της Αγ. Κωνσταντίνου. Εμείς, υπογραμμίζει με νόημα κεντρικό στέλεχος της Ελιάς, «επιδιώκουμε την ευρύτατη συσπείρωση χωρίς αποκλεισμούς, αλλά ούτε προκαταλαμβάνουμε κανέναν, ούτε κατασκευάζουμε μη υπαρκτές οντότητες. Κάθε φορέας ή πρόσωπο εκφράζει τη διαδρομή του, την κοινωνική και εκλογική του επιρροή». Στη βάση αυτής της λογικής, επισημαίνει, «σεβόμαστε όλα τα πρόσωπα και όλες τις συλλογικότητες, έχοντας αίσθηση της πραγματικότητας, των επιδιώξεων και των μεγεθών».
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών διαλόγου που θα αναλάβει το αμέσως προσεχές διάστημα η «Ελιά» είναι και η οργάνωση τριών θεματικών εκδηλώσεων-συζητήσεων. Την πρώτη με κατ΄ αρχήν ενδεικτικό τίτλο «Υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στην Ελλάδα;» έχει αναλάβει να την οργανώσει, εκ μέρους της Ελιάς, ο Παν. Ιωακειμίδης, η δεύτερη θα αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους με υπεύθυνους οργάνωσης τους Παντ. Καψή και Χρ. Πρωτόπαπα, ενώ την τρίτη με ενδεικτικό τίτλο «η Ελλάδα μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς» έχουν αναλάβει οι Γ. Βερνίκος και Ν. Μπίστης.
 
www.imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ