Καυτή εβδομάδα για την κυβέρνηση

Εβδομάδα με πλούσιο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι η τρέχουσα γενομένης από το σημερινό Eurogroup της οπότε αναμένεται η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Την Τρίτη έρχεται η τρόικα ενώ το πιθανότερο την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα ακολουθήσει η έκδοση του τριετούς ομολόγου 3 δισ. ευρώ. Ενώ παράλληλα θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Η τρόικα θα εισηγηθεί σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και ακολούθως θα δοθεί το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μέσα στην επομένη εβδομάδα.

Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.
Την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ με σκοπό να πετύχει απόδοση κοντά στο 2%. Εάν το πετύχει αυτόματα θα τοποθετήσει το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο κοντά στο 3,5%.

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ (στις 10 Ιουνίου) ο ΟΔΔΗΧ δανείσθηκε συνολικά 2 δισ. ευρώ (μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,15%, έναντι επιτοκίου 2,70% στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου. Αναλυτές της αγοράς ομολόγων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας να υποχωρήσει ακόμη και κάτω του 2% στην έκδοση της Τρίτης.

Υπό τις βέλτιστες συνθήκες το τριετές ομόλογο θα τιμολογηθεί στο 3,3% συμπιέζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων 26 και 13 εβδομάδων, αλλά και του πενταετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα απόθεμα κεφαλαίων ικανό να της επιτρέψει να ανακτήσει σύντομα την πλήρη πρόσβαση στις αγορές με όρους όμως που θα θέτει η ίδια η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, θα έχει αναδημιουργήσει την καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επαφές που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας στο Βερολίνο με γερμανούς βουλευτές τους ενημέρωσε για το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες έως και τον Μάιο του 2016 , αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο την αυτήν την εβδομάδα, εάν και εφόσον οι συνθήκες μετά το Eurogroup το επιτρέψουν


www.palo.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ