Μέρκελ: «Σοβαρή» η νέα υπόθεση κατασκοπείας

Την ανησυχία της για την υπόθεση υπαλλήλου της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών BND που φέρεται να εργαζόταν ως διπλός πράκτορας, προς όφελος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ.

 

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Κίνα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «πρόκειται, εάν είναι όντως έτσι, για μια πολύ σοβαρή υπόθεση» αλλά και «κατάχρηση εμπιστοσύνης» εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η καγκελάριος πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι κατηγορίες, τότε θα πρόκειται για μια σαφή αντίφαση με την έννοια της συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών αλλά και εταίρων».

Ο υπάλληλος της ομοσπονδιακής υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να παρέδωσε τα δύο τελευταία χρόνια 218 έγγραφα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έναντι 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την BND πάντως, τα έγγραφα δεν φαίνεται να περιείχαν σημαντικές πληροφορίες.

Λήψη αντιμέτρων

Εν τω μεταξύ και με αφορμή την υπόθεση του διπλού πράκτορα, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της εντολής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και στις ΗΠΑ. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα BILD επικαλούμενη κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας, σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας «οπτικής γωνίας 360 μοιρών».

Παράλληλα η BILD αναφέρει ότι σε μυστικό έγγραφο του υπουργείου που έχει στα χέρια της, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο «σχεδιασμό αντιμέτρων». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν διευκρινίζεται ωστόσο εάν η τοποθέτηση ντε Μεζιέρ έγινε πριν ή μετά τη δημοσιοποίηση της νέας υπόθεσης κατασκοπείας.

Όπως σημειώνεται, με τον τρόπο αυτό ο ντε Μεζιέρ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται μελλοντικά ακόμη και σύμμαχοι, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

 

www.dw.de

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ