ΚΕ.ΠΟ.ΘΕ: 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ 'Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει'

Με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει”. Το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, αποτελεί καρπό συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Λέσχης για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας Χανίων και του πολιτιστικού φορέα της Θεσσαλονίκης “Εσαεί εν Ροή”. Το φεστιβάλ δίνει κίνητρα σε πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά σε μία ευρεία δέσμη εκδηλώσεων, που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει τους πολίτες, κωφούς και ακούοντες, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές τους ταυτότητες.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της ΙΣΤ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καθώς και άλλων Ο.Τ.Α., αθλητικών ενώσεων, συλλόγων κ.ά.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, στις 19.30, στο Λευκό Πύργο και η τελετή λήξης την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014, στις 19.30, στην Αρχαία Αγορά. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ (18/7/2014) θα διεξαχθεί το 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο με θέμα «Ο ρόλος της διά βίου μάθησης και της διάδοσης της νοηματικής γλώσσας στην ποιότητα ζωής κωφού και βαρήκοου πληθυσμού» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της Π.Κ.Μ. (Εθν. Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη), από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

«Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τιμή αλλά και ταυτόχρονα ευθύνη η ανάληψη της διοργάνωσης του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” 2014. Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, αυτήν των κωφών συμπολιτών μας, η οποία μπορεί και πρέπει να αναδείξει δημόσια τα πλούσια προτερήματά της. Οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα δεν αποτελεί για μας διαχωριστική γραμμή, που θέτει εκτός κοινωνίας συγκεκριμένες ομάδες. Η διαφορετικότητα είναι σημείο συνάντησης πολλαπλών τρόπων έκφρασης και δημιουργίας, σε μια αρμονική σύμπραξη κωφών και ακουόντων, που επιδιώκει το συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Μέσα από την πληθώρα καλλιτεχνικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει” 2014 αναδεικνύει το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού, την ενίσχυση της δημιουργικής συμμετοχής, καθώς και την αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κωφών συμπολιτών μας.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συμμετέχουν στη συνδιοργάνωση αυτής της γιορτινής σύμπραξης: τη Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας Χανίων, τον πολιτιστικό φορέα “Εσαεί εν ροή”, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, αλλά πρωτίστως εκείνους που εθελοντικά συμμετέχουν στην υλοποίηση και επιτυχία των εκδηλώσεων. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το “δικό” μας Θέατρο Σιγής, που μέσα από τη σιωπή τους εκφράζουν τις ειδικές τους δεξιότητες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει” αποσκοπεί στην ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών θησαυρών, στη φιλοξενία έντεχνων καλλιτεχνικών σχημάτων που εμπλέκουν κωφούς ή σχετίζονται με την κουλτούρα τους, στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού με σύμπραξη κωφών και ακουόντων, καθώς και στην προβολή του Θεάτρου Σιγής του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα μέλη του οποίου είναι κωφοί από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ψυχαγωγικές υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικά εργαστήρια και δρώμενα ανοιχτού χώρου, εκθέσεις, παραστάσεις, ξεναγήσεις, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, βιντεοπροβολές για τον πολιτισμό και τον τουρισμό, παραδοσιακούς χορούς και προσφορά τοπικών εδεσμάτων, όπως επίσης και επιστημονικό συμπόσιο διαλόγου ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, δημοτικών αρχών και πολιτιστικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα εμβληματικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Επταπύργιο, η Αρχαία Αγορά, η εκκλησία της Αχειροποιήτου, η Καμάρα, ο Λευκός Πύργος, η Πλατεία Αριστοτέλους, το Πάρκο Τσιρογιάννη, το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».

Οι δράσεις του φεστιβάλ υποστηρίζονται από το Δίκτυο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, ο Ερυθρός Σταυρός-Τμήμα Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 2ο Πανελληνίου Φεστιβάλ “Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει” είναι ελεύθερη.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

 

Κυριακή 13 Ιουλίου

09:00-10:30 | Θεία Λειτουργία

Εκκλησία (Παναγίας) Αχειροποιήτου

Διερμηνέας ΕΝΓ: Ευστράτιος Πατρινός Ενορία Εκκλησίας Αχειροποιήτου

 

11:00-12:00 | Δεξίωση

Αίθουσα Εκδηλώσεων Εκκλησία Αχειροποιήτου

Ενορία Εκκλησίας Αχειροποιήτου

 

18:00-21:00 | Εκδρομή Γνωριμία με το Άθλημα της Ορειβασίας

Υπεύθυνος: Νικολαΐδης Μ., Κοκόλης Α.

Αφετηρία/ Τερματισμός: Άνω Πύλη του Καυταντζογλείου Σταδίου (τέρμα λεωφορείων 40 Εκκλησιών & Ευαγγελίστριας)

Προτείνεται: Καπέλο, Γυαλιά Ηλίου, Νερό Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

 

Δευτέρα 14 Ιουλίου

9:30-12:00 | Βυζαντινός Περίπατος

Αφετηρία: Γεντί Κουλέ, Επταπύργιο Τερματισμός: Καμάρα

Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης

Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

 

09:30-10:30 | Εκδηλώσεις στο Επταπύργιο

(συνάντηση: Πάρκινγκ Λεωφορείων, Επταπύργιο) Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει

Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

υπαίθρια δράση

Συμπεριλαμβάνονται:

Επίδειξη Ξιφασκίας και Παγκράτιου Αθλήματος | ΕΟΞ & ΕΟΠΑ • Φωτογράφηση με Κωφούς, Ερασιτέχνες (Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) |

Συνάντηση Φορέων Κωφών για Συζήτηση Προοπτικών Συνεργασίας και Αποσπασματική Παρουσίαση Δράσεων: Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας (Χανιά), Θέατρο Σιγής (Β.ΕΛλάδα), Σχολή ΕΝΓ Smiyl (Κέρκυρα - Θεσσαλονίκη) Επιτροπη Νεολαίας Ε.Κ.Β.Ε. (Προσκαλούνται σε συνεύρεση εκπρόσωποι φορέων κωφών από όλη την Ελλάδα)

Υποστήριξη: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 

12:00-12:30 | Εργαστήριο Διατροφικής Αγωγής Ι Διατροφική Εκπαίδευση Γονέων ως Μέσο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, Εθνικής Αμύνης 1

Εισηγητής: Μαΐδης Νίκος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc.

Επιστημονική Ομάδα Medi Diatrofi | Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών Υποστήριξη: Κέντρο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.)Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

 

12:30-13:00 | Εργαστήριο Διατροφικής Αγωγής ΙΙ Διατροφική εκπαίδευση στις Αρχές της Μεσογειακής Διατροφής

Π.Κ. Αλέξανδρος, Εθν. Αμύνης 1

Εισηγήτρια: Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Επιστημονική Ομάδα Medi Diatrofi | Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών

Υποστήριξη: Κέντρο Πολιτισμού, Π.Κ.Μ. Η Δράση

Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

 

18:00-19:30 |Ρωμαϊκός Περίπατος

Αφετηρία: Ροτόντα | Τερματισμός: Λευκός Πύργος

Συντονισμός: Λυκισσά Φωτεινή Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης

Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ

9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων|16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων |

 

19:00-22:00 | Παραδοσιακά Εδέσματα Μακεδονίας και Μικράς Ασίας

1η Εστία - Καμάρα -Υπαίθρια Δράση Συμμετέχουν: Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καλαμωτού «ΚΥΨΕΛΗ»,

 

2η Εστία - Πάρκο Τσιρογιάννη & Περιοχή Λευκού Πύργου

Συμμετέχουν: Ζαχαροπλαστεία ΧΑΤΖΗ, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής (ΘΡΑΚΗ), Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθυλάκου

Υποστήριξη: 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων | ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

19:30-22:30 | Καλλιτεχνικά Δρώμενα - ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Εξέδρα – ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Εναρκτήρια Ομιλία: Λειψάκης Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Χανίων | ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

Συμμετέχουν:

Α ΜΕΡΟΣ Χοροθεατρικό Δρώμενο: Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας & Θέατρο Σιγής (Χανιά - Θεσσαλονίκη) | Ποιήματα, Τραγούδια, Θεατρικό Κείμενο: Σχολή ΕΝΓ Smiyl (Κέρκυρα - Θεσσαλονίκη) | Θεατρική Παράσταση - Επιτροπή Νεολαίας Ε.Κ.Β.Ε., Τμήμα Παραδοσιακών Χορών - Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος (Νομοί Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας)

Β ΜΕΡΟΣ Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Ν. Πιερίας «ΤΟ ΞΑΦΕΡΙ» (ΚΡΗΤΗ) | Παραδοσαικοί Χοροί | Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλαρινού (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρύσιου «Η Αρετσού» (ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ), Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φιλύρου (ΠΟΝΤΟΣ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής (ΘΡΑΚΗ)

 

Παράλληλη Δράση | Υπαίθρια Χοροθεατρικά Δρώμενα και Φωτογραφικοί Πειραματισμοί| Έκθεση Βιβλίου & Πορτρέτα Διάσημων Κωφών Περιοχή Λευκού Πύργου

Συμμετέχουν: Ανακύκλωση Βιβλίου 2ης Ευκαιρία, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Λέσχη για τη ΔΙάδοση της Νοηματικής ΓΛώσσας, Θέατρο Σιγής, Εσαεί εν Ροή

Υποστήριξη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας | ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

Υγειονομική Κάλυψη: Νοσηλευτική Υπηρεσία – Ερυθρός Σταυρός / Τμήμα Θεσσαλονίκης Διατίθενται ΛΑΧΝΟΙ ΜΕ ΔΩΡΑ / Κλήρωση 1 Δώρου αυθημερόν - στη λήξη του δρωμένου Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διαγωνισμού «Βρες το Γρίφο και Κέρδισε». Απόδοση δώρων (αναμνηστικά μπλουζάκια από το Φεστιβάλ)

 

Τρίτη 15 Ιουλίου

09:30-12:30: Επισκέψεις στην Έκθεση στο Επταπύργιο / Ειδική Ξενάγηση στην Έκθεση

09:00-11:00 |Γνωριμία με το Άθλημα της Κωπηλασίας, της Ιστιοπλοΐας και της Ξιφασκίας Αρετσού - Παραλία Καλαμαριάς, (στο Αναψυκτήριο)

Συμμετέχουν: Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς, (ΝΟΚΘ)| Τμήμα Αθλητισμού - ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ |

Υποστήριξη: Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας |Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας | Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών

Η Δράση Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

10:-00-12:00 | Γνωριμία με την Κολύμβηση και τη Ναυαγοσωστική

Α. 10:00-11:00 | Βασικές Αρχές Ναυαγοσωστικής | Κολυμβητήριο Καλαμαριάς

Β. 11:00-12:00 | Εκμάθηση Κολύμβησης/ σκουφάκι και όχι σορτσάκι | Κολυμβητήριο Καλαμαριάς Τμήμα Αθλητισμού | ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Η Δράση

Υποστηρίζεται από Διερμηνέα ΕΝΓ | ΟΜΚΕ

11:00-12:00 | Σεμινάριο – Ομιλία Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από τα Μνημεία της Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, Εθνικής Αμύνης 1

Εισηγήτρια: Παϊσίδου Μελίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια,

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αριστοτέλει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ