Ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα αφήνει το Ισραήλ

Ετοιμο να επεκτείνει την επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνει το Ισραήλ, μη αποκλείοντας και το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης.
 
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε την Τρίτη με τις αεροπορικές επιδρομές «πιθανότατα δεν θα τελειώσει τις επόμενες ημέρες».
 
Η δήλωση αυτή ενισχύει τους φόβους ότι η βία που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα κλιμακωθεί μετά τη δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων και τον φόνο ενός 16χρονου Παλαιστινίου
 
«Δεν θα ανεχθούμε τις ρίψεις ρουκετών και είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε την επιχείρηση και να επιφέρουμε βαρύ πλήγμα στη Χαμάς» είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
 
Το Ισραήλ έχει καλέσει 1.500 εφέδρους και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσεων.
 
O αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε στο CNN: «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε μία αίσθηση ασφάλειας».
 
Ο ίδιος είπε ότι έχουν κληθεί αρκετές εκατοντάδες έφεδροι, με σκοπό να ενισχύσει το Ισραήλ τις θέσεις του γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, «με το βλέμμα σε πιθανές κινήσεις εδάφους».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του στο να καλέσει ο στρατός 40.000 εφέδρους. Στη διάρκεια επίθεσης στη Γάζα τον Νοέμβριο του 2012 είχαν κληθεί 30.000 έφεδροι.
 
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 130 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα από το βράδυ της Δευτέρας.
 
Ως απάντηση, το Ισραήλ «έθεσε ως στόχο περίπου 150 σημεία τρομοκρατών στη Γάζα», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.
 
Από την πλευρά τους, παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι 16 άτομα σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Μοχάμαντ Σα'αμπάν, ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.
 
Τον θάνατο του Σα'αμπάν επιβεβαίωσε το Ισραήλ.
 
Δέκα άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη, σχηματίζοντας μία «ανθρώπινη ασπίδα» στην ταράτσα σπιτιού που ανήκε σε μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Δύο από αυτούς ήταν παιδιά, δήλωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.
 
Ο ισραηλινός στρατός, με μήνυμα στο Twitter, ανέφερε ότι η Χαμάς «χρησιμοποιεί επίσης τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες όταν εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ».
 
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απαίτησε την Τρίτη να βάλει το Ισραήλ «αμέσως» τέλος στην εκτεταμένη αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.
 
Ο Αμπάς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει αμέσως για να σταματήσει την επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη καταστροφή και αστάθεια στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
 
Ο πρόεδρος Αμπάς διευκρίνισε πως η παλαιστινιακή ηγεσία «έχει απευθύνει πιεστικές εκκλήσεις» στους άραβες ηγέτες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει την αεροπορική επίθεσή του που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα.
 
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρνταϊνά, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πραγματοποιεί «ανοιχτή σφαγή» εναντίον των παιδιών, των γυναικών και των ηλικιωμένων, μετέδωσε το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFA.
 
Ο ίδιος τόνισε ότι το Ισραήλ έχει λάβει «την απόφαση να επεκτείνει τον πόλεμο», ο οποίος είπε ότι θα σύρει την περιοχή σε αιματηρή βία που «θα τους κάψει όλους».
 
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), της οποίας ηγείται ο Αμπάς, συνήψε στις 23 Απριλίου συμφωνία συμφιλίωσης με την αντίπαλό της Χαμάς για να βάλει τέλος στην πολιτική διαίρεση ανάμεσα στη Δυτική Όχθη, τις αυτόνομες περιοχές της οποίας διοικεί η Παλαιστινιακή Αρχή, και τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα και τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.
 
www.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ