Αρχίζει σήμερα Πέμπτη στις 9:15 μ.μ το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

Αρχίζει σήμερα Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 9:15 το βράδυ το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ με μία καταπληκτική συναυλία αφιερωμένη σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. 
Η σοπράνο Ελπίδα Αμίτση θα ερμηνεύσει έργα των συνθετών Γιάννη Χρήστου, Θόδωρου Αντωνίου, Γιάννη Δροσίτη, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και Δημήτρη Παργιανού. Στο πιάνο θα συνοδεύσει η Κατερίνα Γκόλγκαρη. 
Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει απόψε στην πανέμορφη και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Καρδίτσας – Νίκος Ευθυμιάδης που διαθέτει πιάνο με ουρά, στις 9:15 το βράδυ.   
Στο 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας συμμετέχουν αξιόλογες Χορωδίες και διακεκριμένοι σολίστ τραγουδιού πιάνου και κιθάρας   από την Ελλάδα, Ιταλία και Σερβία σένα πλούσιο πρόγραμμα υψηλής αισθητικής. Σολίστ πιάνου όπως ο καταπληκτικός νεαρός ταλαντούχος Ιταλός πιανίστας Antonio Sensale, οι περίφημοι Γυναικεία Χορωδία του Μουσικού Πανεπιστημίου της NIS(ΣΕΡΒΙΑ), η διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστρια Κατερίνα Γκόλγκαρη, το εξαιρετικό Ιταλικό ντουέτο Πιάνου για 4 χέρια Francesca Bellocchio και Anna Longobardi, ο σπουδαίος Έλληνας κιθαρίστας Βασίλης Καναράς, ο νεαρός Ιταλός πιανίστας Ugo Ruocco, η Ελληνίδα πιανίστρια Κούλη Τσολοδήμου  και πολλοί άλλοι.         
Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες, σολίστ και ορχήστρες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη. 
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες, Hans Leo Hassler (1564 – 1612) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Nicolo Jommelli (1714 – 1774) για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του, Σπυρίδωνα Ξύνδα (1814 – 1896) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή σου, Jean-Phillipe Rameau (1683 – 1764) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, Giacomo Meyerbeer (1791 – 1864) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Stevan Mokranjac (1856 – 1914) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, που τιμά όλος ο κόσμος  παγκοσμίως. 
Επιπλέον διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.
Για  πρώτη φορά  παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.
Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.
Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ εκτός από το Διεθνές   Χορωδιακό Φεστιβάλ περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που συνίστανται σε: βραδιές όπερας, συμφωνικής μουσικής, θρησκευτικής μουσικής στο μοναστήρι της Κορώνας, εμφανίσεις φιλαρμονικών, εκθέσεων ζωγραφικής και χαρακτικής κ.ά.
Μια άλλη υποχρέωση των χορωδιών να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.
Για  την επιτυχία  της  όλης  εκδήλωσης  συμβάλλουν ηθικά και μόνον  η  Ιερά  Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας, η Δ/νση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας,   η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και το Ωδείο Καρδίτσας-Νίκος Ευθυμιάδης.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.  
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
 
Γράφει ο Νίκος Ευθυμιάδης:
Οφείλω δημόσια να τονίσω ότι αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις – Φεστιβάλ που υλοποιούνται αυτές τις μέρες στην πόλη μας και στη Λίμνη Πλαστήρα, γίνονται χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από θεσμικούς φορείς, αυτοδιοικητικούς – κρατικούς.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία θα πρέπει οι υγιείς ιδιώτες της πόλης και του Νομού Καρδίτσας, να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί θα οδηγηθούν δυστυχώς στο μαρασμό και τη διακοπή.
Υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης χώρων για σοβαρές πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά όμως όταν αυτό συνοδεύεται από ανυπαρξία στοιχειωδών οικονομικών δυνατοτήτων, το πρόβλημα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί.
Ειδικά το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει μία ιστορία και παράδοση που δεν πρέπει κανένας να αγνοεί και να υποτιμά.  
Παρακαλώ δημόσια, τους προβληματισμένους και σκεπτόμενους συμπολίτες να στηρίξουν τους θεσμούς – Φεστιβάλ, που τρέχουν αυτές τις ημέρες. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ