Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Βέροια: Παίρνουν 356.000 ευρώ από τα σχολεία για να πληρώσουν δικαστικές υποθέσεις του Δήμου, κοινόχρηστο ηλεκτροφωτισμό και μισθούς!!!!

Παρά την απόρριψη της σχετικής απόφασης από την Περιφέρεια, ο Δήμος Βέροιας επιμένει να θέλει να βάλει χέρι στο ταμείο των σχολικών επιτροπών παρακρατώντας αναδρομικά για τα έτη 2012 και 2013 ποσά που αφορούν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.  Αν εφαρμοστεί η απόφαση, ο Δήμος Βέροιας είτε θα παρακρατήσει από τις τρέχουσες επιχορηγήσεις, είτε θα πάρει από το αποθεματικό των σχολικών επιτροπών το ποσό των 356.000 ευρώ!!!! Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τα σχολεία… Και θα πάει πού;

Σύμφωνα με το εισηγητικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο υπογράφει η «Δήμαρχος» Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, ως –σοβαροί – λόγοι που αναφέρονται είναι:

Η ανάγκη σύνταξης προϋπολογισμού για το 2015

Η πίστωση που χρειάζεται ο Δήμος ύψους 100.000 ευρώ περίπου για τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους

«Η σημερινή οικονομική κατάσταση του ταμείου» (αυτολεξί, έτσι διατυπώνεται, αλλά δεν διευκρινίζεται – υπονοείται όμως – ποια είναι η οικονομική κατάσταση)

Η «μη ύπαρξη ικανού ποσού στο αποθεματικό»….Χωρίς να διευκρινίζεται τι σημαίνει «ικανό ποσό»…. Να υποθέσουμε ότι στο αποθεματικό υπάρχουν μόνο «νυχτερίδες κι αράχνες»;

Η πληρωμή δικαστικών αποφάσεων από πρώην δήμους που συνενώθηκαν στο Δήμο Βέροιας

Η άμεση κάλυψη της δαπάνης ηλεκτροφωτισμού των κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων.


Αυτοί είναι οι έξη λόγοι, σοβαροί προφανώς κατά την άποψη της Δημάρχου, για τους οποίους πρέπει να πάρουν από τις σχολικές επιτροπές το ποσό των 356.000 ευρώ.

Κατά πάσα πιθανότητα δε θα περιμένουν να παρακρατήσουν το ποσό από τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ζεστό χρήμα στα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Γι’ αυτό και η Δήμαρχος, παρόλο που η προηγούμενη απόφαση απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, επαναφέρει το θέμα και κάνει τα αδύνατα-δυνατά να πετύχει την εφαρμογή της απόφασης… Γιατί, «λεφτά υπάρχουν»!!!!

Πως όμως έγινε και ενώ ήταν ίδιοι οι κανόνες χρηματοδότησης, στα σχολεία της Νάουσας να κάνανε …έρανο για να βάλουν πετρέλαιο και στη Βέροια να υπάρχει πλεόνασμα;

Στο μοντέλο διαχείρισης των σχολικών επιτροπών εφαρμόζονται κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες από την κεντρική διοίκηση. Η Νάουσα δεν έκανε τίποτα κακό… Απλά εφάρμοσε πιστά το μοντέλο αυτό, ένα μοντέλο αναποτελεσματικό όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Κι έφτασε εκεί που έφτασε..

Στο Δήμο Βέροιας υπήρξε ένας άνθρωπος, ο κ. Καγκελίδης, τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών – για ένα διάστημα, μετά παραιτήθηκε – και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής ο οποίος κινήθηκε στα πλαίσια του κανονισμού, τον οποίο όμως εφάρμοσε με κάποιες διαφοροποιήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν εντελώς άλλο. Καλύφθηκαν στο έπακρο όχι μόνο οι ανάγκες θέρμανσης, αλλά και ανάγκες λειτουργικές και εξοπλιστικές και στο τέλος προέκυψε κι ένα πλεόνασμα ιδιαίτερα γοητευτικό και…ελκυστικό.
Δηλαδή σε άλλες συνθήκες όχι μόνο αυτό το ποσό δε θα υπήρχε, αλλά είναι ζήτημα αν θα είχαν καλυφθεί οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά που, αν κάποιοι είχαν λίγο φιλότιμο έπρεπε να πηδήξουν απ’ τα παράθυρα…

Την ώρα που η Δήμαρχος Βέροιας δια του εισηγητικού ομολογεί την «οικονομική κατάσταση του ταμείου» του Δήμου και την «μη ύπαρξη ικανού ποσού στο αποθεματικό», στον ίδιο Δήμο, στην Δήμο Βέροιας κάποιοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όχι μόνο διαχειρίστηκαν άκρως αποτελεσματικά τον τομέα ευθύνης τους, αλλά άφησαν και ένα ταμείο με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!!!!

Κι ερωτάται η Δήμαρχος και ο κάθε «αρμόδιος» και «σοφός» εκεί στο Δήμο Βέροιας. Αν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης στις σχολικές επιτροπές και δεν έμενε αυτό το ποσό στο ταμείο, από πού θα έβρισκαν τα 356 χιλιάρικα που θέλουν να πάρουν απ’ το ταμείο των σχολικών επιτροπών;

Δηλαδή επειδή – όπως το λέει άλλωστε στο εισηγητικό – στα ταμεία του Δήμου απέμειναν νυχτερίδες κι αράχνες, πρέπει σώνει και καλά αυτοί που έχουν την ευθύνη για το μπατήριμα του Δήμου, να σώσουν την παρτίδα από έναν από τους ελάχιστους τομείς του Δήμου που δούλεψε με σοβαρότητα…

Έτσι εφευρέθηκε η φόρμουλα «ο Δήμος είναι ένας» και αφού ο Δήμος στο συρτάρι του έχει μόνο σκόνη, να πάρει από τις σχολικές επιτροπές – δηλαδή από τη χρηματοδότηση των σχολείων – για να πληρώσει δημοτικούς αστυνόμους, για να πληρώσει δικαστικές υποθέσεις και για να πληρώσει τον ηλεκτροφωτισμό κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων!!!!

Ό,τι και να πει κανείς, λίγο θα είναι…

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ