Με τα 11 δισ. του ΤΧΣ ξεκινά η μείωση του χρέους

Στα κεφάλαια του ΤΧΣ στρέφεται εκ νέου η κυβέρνηση επιχειρώντας να εκκινήσει τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους επιδεικνύοντας καλή θέληση και επιστρέφοντας στον EFSF το μαξιλάρι των 11 δισ. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, Χρήστου Σκλαβούνη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετη στήριη από το ΤΧΣ. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και συζήτηση για την περάτωση του ρόλου του ΤΧΣ, το οποίο παραμένει ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.

Εκτός αυτού η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, έχει διπλασιάσει την πρόβλεψη για την ανάκτηση των κεφαλαίων που εισέφερε το Ταμείο στις τράπεζες από τα 16 στα 32 δισ., ποσό που θα διατεθεί επίσης για τη μείωση του χρέους καλύπτοντας επίσης το χρηματοδοτικό κενό.

Το ζήτημα της χρησιμοποίησης των κεφαλαίων του ΤΧΣ στη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους είχε ανακινήσει στο τελευταίο Eurogroup που παραβρέθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά το θέμα δεν μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Ανοιχτό ζήτημα τα λεφτά του ΤΧΣ

Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως αποκαλύψει τις προθέσεις και τις στρατηγικές της κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση του κεφαλαιακού αποθέματος του ΤΧΣ, σκιαγραφώντας παράλληλα και τις θέσεις των ευρωπαίων εταίρων και της τρόικας.

Τα αρχικά σενάρια φαίνεται ότι απορρίφθηκαν στο σύνολό τους και η πολιτική ηγεσία καταλήγει στην απλούστερη λύση της επιστροφής των κεφαλαίων του ΤΧΣ, κάτι που μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress tests.

Διαβάστε ακόμα:  Στήνουν παγίδα στους Ευρωπαίους με τα 11 δισ. του ΤΧΣ

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 15 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Ταμείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές τράπεζες, αν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress tests, θα ξαναστηριχθούν από τους επενδυτές. 

Οι διοικήσεις των τραπεζών ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν σε νέες αμκ υποβάλλοντας τους μετόχους σε νέα απομείωση της επένδυσής τους (dillution) και οι όποιες ανάγκες προκύψουν θα καλυφθούν με λογιστικό τρόπο και από δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα θα δοθεί και ο απαιτούμενος χρόνος.

Νωρίτερα φέτος, μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίου όπως το Paulson & Co., η Fairfax Financial Holdings Ltd. και η Fidelity διοχέτευσαν κεφάλαια ύψους 8.3 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Οι θεσμικοί επενδυτές μπορεί να κληθούν να συνεισφέρουν και άλλα κεφάλαια αν χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «Αναμένεται να τα διαθέσουν αυτά τα κεφάλαια». 

Σύμφωνα με το Bloomberg το ΤΧΣ είναι έτοιμο να επιστρέψει τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το διεθνές πακέτο στήριξης των 50 δισ. ευρώ που έλαβε. Έλληνες αξιωματούχοι έχουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ασκήσει πιέσεις ώστε το κεφάλαιο αυτό να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να αγγίξει τα 12,6 δισ. ευρώ το 2015.

 

www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ