Δάνεια 25 δισ. σβήνουν μονοκονδυλιά οι τράπεζες

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τράπεζες και επιταχύνεται παράλληλα το ξεσκαρτάρισμα και στις επιχειρήσεις. Τελευταία στοιχεία και αναλύσεις τόσο από συμβουλευτικές και ελεγκτικές εταιρίες όσο και από τις ίδιες τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και την ΤτΕ ανεβάζουν τον λογαριασμό των "νεκρών" επιχειρηματικών δανείων στα 25 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις το 30% των επιχειρήσεων είναι απόλυτα υγιείς, ενώ περίπου αλλες τόσες θα οδηγηθούν σε αιφνίδιο θάνατο καθώς οι τράπεζες θα διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη.

Όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διαγράψουν και να πετάξουν στα σκουπίδια δάνεια ύψους 25 δισ. που έχουν χορηγήσει προς τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό βέβαια συνεπάγεται αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά και νέα κανόνια τα οποία θα δοκιμάσουν την ευστάθεια άλλων επιχειρήσεων είτε υγειών, είτε αυτών που βρίσκονται στο ματαίχμιο.

Τα στοιχεία αυτά ανεβάζουν τον λογαριασμό των stress tests στα 15 δισ., καθώς ο βαθμός κάλυψης των επισφαλειών από τις τράπεζες βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 48%, που πρακτικά σημαίνει ότι για κόκκινα δάνεια 80 δισ. οι τράπεζες έχουν απόθεμα 37 δισ. Αν τώρα διαγράψουν άμεσα 25 δισ. τότε τα κόκκινα δάνεια μειώνονται περίπου στα 60 δισ., ενώ οι προβλέψεις μειώνονται στα 12 δισ. ήτοι στο 20%.

Αντιστοίχως θα επηρεαστούν και οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Με ένεση φρέσκου κεφαλαιακού χρήματος 15 δισ. οι τράπεζες θα διαθέτουν πλέον 25 δισ. προβλέψεις ήτοι το 37% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, το οποίο θα έχει ήδη απομειωθεί κατά το ποσό των διαγραφέντων δανείων. Συνεπώς θα έχουν μεν χαμηλότερη κάλυψη αλλά και μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο ρίσκο.

Αυτό που καλούνται τώρα να αποφασίσουν οι διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους εποπτικούς φορείς είναι ο τρόπος, η μεθοδολογία και ο χρονικός ορίζοντας που θα χρειαστεί για την υλοποίηση των παραπάνω.

Σύμφωνα με μελέτες των Grant Thortnon, Price Waterhouse Coopers και KPMG επισημαίνετι ότι ένας  μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα βελτίωνε σημαντικά τις προοπτικές του με κατάλληλη αναδιάρθρωση του χρέους του.

Με δεδομένο ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανέρχονται στα 124 δισ. ευρώ, οι εκτιμήσεις διαμορφώνουν το ύψος των δανείων που προέρχονται από μη βιώσιμες επιχειρήσεις σε περίπου 25 δισ. ευρώ.

Σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος συζητήθηκε το θέμα της αναζήτησης εξωδικαστικής λύσης για τη διευθέτηση χρεών με ταχείες διαδικασίες, προκειμένου να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα με θετική επίπτωση στην οικονομία και ελάχιστο διοικητικό βάρος. Η λύση της διευθέτησης χρεών θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για όλο το σύστημα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν να αναπτυχθούν, αλλά και να απελευθερωθούν πόροι από τα χρέη.

Η μελέτη της PWC σε 2.959 επιχειρήσεις, προσδιορίζει τον αριθμό των μη βιώσιμων σε 650. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πεδίο των βιώσιμων και μη βιώσιμων, υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ και το κόστος αναχρηματοδότησης αυτών που έχουν βιώσιμα χαρακτηριστικά σε επιπλέον 10 δισ. ευρώ.
 
http://www.sofokleousin.gr - Των Χρήστου Φράγκου, Ευδοκίας Μύτιλη
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ