Σαμαράς: Ο λαϊκισμός απέτυχε

Με άρθρο του στον κυριακάτικο Τύπο -με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη Μεταπολίτευση- o Aντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι παρά την προσπάθεια του λαϊκισμού και του κρατισμού την τελευταία διετία, δεν ανακόπηκε η πορεία της χώρας για οριστική έξοδο από την κρίση. Ο πρωθυπουργός μιλά για τη Νέα Μεταπολίτευση, που έχει ήδη ξεκινήσει ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο διακυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 
Στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιμετώπισε επιτυχώς την τροχοπέδη του λαϊκισμού και ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν λέγοντας: «Οι ρίζες του δημοκρατικού πολιτεύματος που θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 αποδείχθηκαν πράγματι πολύ ισχυρές. Και η μεγάλη ευρωπαϊκή επιλογή του, σωτήρια για τη χώρα. Αλλά τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεμπλέξει από τις στρεβλώσεις που άφησε πάνω της το "δίδυμο καρκίνωμα" του λαϊκισμού και του κρατισμού».
 
Φτάνοντας στο σήμερα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι όταν η πρόσφατη κρίση έφτανε στο αποκορύφωμά της, "πολλοί στοιχημάτιζαν και πάλι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, ότι δεν θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, την έξοδο από το ευρώ, τη διάλυση της κοινωνικής της συνοχής, την πλήρη οικονομική και πολιτική κατάρρευση". Τονίζει ότι η Ελλάδα διέψευσε αυτές τις προβλέψεις λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μέσα σε δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Κάναμε αλλαγές που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο, αλλά κανείς δεν θεωρούσε πιθανές στην Ελλάδα. Σπάσαμε ταμπού, που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, αλλά θεωρούνταν ανέγγιχτα στην Ελλάδα. Και επιτύχαμε ανατροπές που κανείς δεν πίστευε, αλλά σήμερα αποτελούν πραγματικότητα".
 
Παραλληλίζοντας λοιπόν την εποχή της Μεταπολίτευσης με το σήμερα- που ονομάζει Νέα Μεταπολίτευση- ο Αντώνης Σαμαράς καταλήγει λέγοντας: "Όσοι καθύβριζαν τον Καραμανλή όταν ήλθε σήμερα τον «επαινούν» υποκριτικά, νομίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κοντή μνήμη. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, παραμένουν δέσμιοι του λαϊκισμού, που τον έχουν κάνει πια σημαία και ιδεολογία τους. Αυτά όλα τα τελειώνουμε. Αυτή είναι η Νέα Μεταπολίτευση μέσα στην οποία αναγεννιέται η Νέα Ελλάδα. Και ο Έλληνας ξαναβρίσκει την αξιοπρέπειά του!"
 
www.enet.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ