Πολιτικός «καύσωνας» περιμένει την κυβέρνηση. Ορατό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Καυτός και... εμπόλεμος προμηνύεται ο Αύγουστος για την Ελληνική κυβέρνηση καθώς οι έως τώρα στρατηγικές επιλογές έχουν δημιουργήσει τεχνητά αδιέξοδα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στα διεθνή φόρα. Με την τελευταία αξιολόγηση ανοιχτή η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει προαπαιτούμενα, μέτρα και διαρθρωτικές και τράπεζες με την διαδικασία ελάφρυνσης του Δημοσίου χρέους. Στο εσωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύεται διαρκώς αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ενδίδει στις πιέσεις της λαϊκής Δεξιάς για παροχές,καλλιεργώντας εικόνα χώρας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η προοπτική αυτή ενοχλεί τους δανειστές και δημιουργεί μέτωπο στο βαθύ κόμα προκαλώντας αναβρασμό στη Νέα Δημοκρατία.
 
Της Νικολέτας Κλάδη
 
Το Μαξίμου αναζητά όαση μέσα στην καυτή πολιτική έρημο που βρίσκεται η κυβέρνηση, την οποία προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει με "παραισθήσεις" φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τρόικας η οποία βλέπει τις τελευταίες σταγόνες νερού να εξαντλουνται και το Δημόσιο να οδηγείται σε λειψυδρία, κάτι που αποδεικνύεται από την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων προς ιδιώτες, με ρυθμό μεγαλύτερο από τα νέα φέσια προς το Δημόσιο.
 
Τα στοιχεία πιστοποιούν ότι οι κοινωνία έχει οδηγηθεί σε φοροεξάντληση και η κυβέρνηση επιχειρεί με παραισθησιογόνες φοροελαφρύνσεις να δώσει ελπίδα ώστε να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη από τον Σεπτέμβριο που θα γίνουν αντιληπτά τα νέα μέτρα.
 
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά περιορισμένα. Ο Αύγουστος θα είναι ένα τεστ αντοχής τόσο για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και για τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο μήνας αυτός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σκληρός για τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος αναμένεται να σηκώσει το πιο βαρύ φορτίο καθώς εκτός από τα εργασιακά έχει ανοιχτό και το ασφαλιστικό.
 
Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να στείλει επιστολές προς όλους τους υπουργούς, που θα κοινοποιηθούν και στον κ. Σαμαρά και οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα. 
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να μην τραβήξει σε μάκρος όπως έγινε με την αμέσως προηγούμενη, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του καλοκαιριού του 2013 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του φετινού Μαρτίου με αλλεπάλληλες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα.
 
Τα σημαντικότερα ζητήματα
 
Η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να ετοιμάσει νέο ασφαλιστικό και νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, να προσδιορίσει τους φόρους υπέρ τρίτων που θα καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015, να καταρτίσει νομοσχέδια για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το «μπλόκο» στις απεργίες, να καθορίσει μέτρα για την «αποζημίωση» των ένστολων και να σχεδιάσει την κάλυψη του δημοσιονομικού του 2015 με την έκτακτη εισφορά, όπως θέλει η τρόικα ή χωρίς αυτήν όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
 
Το συνολικό πακέτο των δράσεων που θα «τσεκάρει» η τρόικα φθάνει τις 600, όπως έχει επισημάνει ο κ. Χαρδούβελης.
 
Βασικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση του χρέους.  Όμως, λόγω του όγκου αλλά και της σπουδαιότητας των θεμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο αφενός να υπάρξει πλήρης συμφωνία με την τρόικα και αφετέρου να περάσουν όλα τα νομοσχέδια από την Βουλή χωρίς... απώλειες.
 
Ήδη η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο μισθολόγιο έχει προκαλέσει τριβές και γίνεται μετ' εμποδίων. Αλλά και οι απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά ζητήματα βρίσκουν αντίθετους ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης.
 
Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων, τα οικονομικά των ταμείων, και τις  αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2015.
 
Πιο αναλυτικά:
 
-Ενοποιήσεις ταμείων: Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας η μελέτη του ΚΕΠΕ, με στόχο το εγχείρημα να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το σχέδιο του υπουργείο -που προβλέπει τη δημιουργία τριών υπέρ-ταμείων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- θα παρουσιαστεί επισήμως το φθινόπωρο. Ενδεικτικό της έκτασης των ενοποιήσεων είναι πως στο ΙΚΑ θα μεταφερθούν όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
 
-Οικονομικά των ταμείων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ταμεία εκτιμούν πως η μαύρη τρύπα φέτος θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς πολλών ταμείων, ενώ το 2015 προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
 
-Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Με βάση τη νομοθεσία από το 2015 το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης). Παράλληλα θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
 
-Επίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί  να υλοποιήσει στις αρχές του Αυγούστου  τις έξι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και ποσό 2,1 δισ. ευρώ το οποίο αναλογεί σε κέρδη επί ελληνικών ομολόγων τα οποία διακρατούν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκρεμούν άλλα πέντε προαπαιτούμενα.
 
Συγκεκριμένα: 
 
-Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1ης Ιανουαρίου 2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
 
-Ψήφιση του δασικού.
 
-Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για τη μείωση του διοικητικού βάρους στο Δημόσιο.
 
-Κατάργηση κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
 
-Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ