Για παραβίαση της συνθήκης INF κατηγορούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF, 1987) προχωρώντας σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας, ανακοίνωσε μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα αυτό στη Μόσχα και ζητεί επείγουσες συνομιλίες για το θέμα.
Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε ως στόχο την εξάλειξη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουαζιέρας με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί για τη βιωσιμότητα της συνθήκης INF. Ζητούμε από τη Ρωσία να συμμορφωθεί και πάλι προς τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο αυτό και να εξαλείψει και να απαγορεύσει κάθε είδος απαγορευμένου οπλικού συστήματος κατά επαληθεύσιμο τρόπο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους για το ζήτημα, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και το αμερικανικό Κονγκρέσο.
Παράλληλα, σε ένδειξη της σημασίας που η Ουάσιγκτον αποδίδει στο ζήτημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επιστολή προς τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το θέμα έχει προκύψει εδώ και μήνες. Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για τη δοκιμή από τη Ρωσία πυραύλου, πιθανόν κατά παραβίαση της συνθήκης INF. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008.
Η Ανίτα Φριντ, υφυπουργός Εξωτερικών για την Πυρηνική και Στρατηγική Πολιτική, δήλωσε στη διάρκεια ακρόασης στο Κονγκρέσο τον Απρίλιο ότι υπάρχουν ανησυχίες εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ρωσία δεν τηρεί τη συνθήκη INF και ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times τον περασμένο Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με το ότι η Ρωσία είχε προχωρήσει σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας, προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για την προσήλωσή της στη συνθήκη INF.
 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters
 
www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ