Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή. Τα κοράκια τράβηξαν τη σκανδάλη

Σε αδιέξοδο έπεσαν οι διαπραγματεύσεις των δικηγόρων της Αργεντινής με τους πιστωτές όπως έκανε γνωστό ο διαμεσολαβητής που είχε οριστεί από το αμερικάνικο δικαστήριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άλεξ Κισίλοφ ύστερα από το σκληρό τετ α τετ διάρκειας 11 ωρών στη Νέα Υόρκη. Το ποσό που έμεινε σε εκκρεμότητα και δεν διακανονίστηκε ήταν μόλις 536 εκατ. ευρώ, οδηγώντας έτσι τη χώρα τεχνική χρεοκοπία, η οποία δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις, καθώς η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές της αλλά όχι τα Hedge Funds που δεν είχαν αποδεχθεί το κούρεμα προ 12 ετών.
 
Από τη μεριά του ο Κισίλοφ διεμήνυσε πως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί το κούρεμα στο παρελθόν και πήραν τα καινούρια ομόλογα, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τα hedge fund που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση και διακρατούν τα παλιά ομόλογα, διότι κάτι τέτοιο θα την υποχρέωνε να αποζημιώσει εξίσου και όλους τους άλλους ομολογιούχους. Τόνισε δε πως σε αυστηρούς τόνους πως η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία μέσα από εκβιασμούς. 
 
Ο διαμεσολαβητής που είχε τον δύσκολο ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές επεσήμανε πως το default δεν είναι ένα τεχνικό στοιχείο και οι πλήρεις συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια, δεν θα είναι όμως ευχάριστες. Είναι ένα επώδυνο γεγονός που θα πονέσει πραγματικούς ανθρωπους, ανάμεσα σε αυτούς συνηθισμένους πολίτες της Αργεντινής, τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση (οι οποίοι δεν θα πληρωθούν τους τόκους) και όσους διακράτησαν τα ομόλογα (οι οποίοι δεν θα πληρωθούν τα ποσά που αποφάσισαν οι δικαστές)
Νωρίτερα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε τη χώρα και την έθεσε σε καθεστώς selective default
 
www.sofokleousin.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ