Tριήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 08:00 το πρωί, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
 
Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησε με το Ισραήλ.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι. Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόταση για τριήμερη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός με τις μαχητικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Οι πιο αιματηρές συγκρούσεις από το 1967
 
Εν τω μεταξύ, δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς. Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, ενώ όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.
 
Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων χθες έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι. Συνολικά ο αιματηρός απολογισμός έφθασε στους 1.458 Παλαιστίνιους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, προσθέτοντας ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι οι πιο αιματηρές στο έδαφος του Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ σε περιστατικό που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά όλμων, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε 61.
 
ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
 
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας που ξεκίνησε να ισχύει από τις 08:00 το πρωί.
 
«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως είναι δυνατό να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.
 
«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μια μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε από την πλευρά του, την τριήμερη κατάπαυση του πυρός ως μια «ευκαιρία για ηρεμία» και τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία.
 
Ο Κέρι δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.
 
«Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ηρεμία», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», είπε.
 
www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ