Χίλαρι Κλίντον: «Σωστά έπραξε το Ισραήλ... Ακόμα και για τους νεκρούς αμάχους ευθύνεται η Χαμάς»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και υποστήριξε πως η Χαμάς έχει την κύρια ευθύνη για τη σύρραξη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
«Νομίζω ότι το Ισραήλ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει για να αντιδράσει στις επιθέσεις με ρουκέτες», δήλωσε η Κλίντον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Atlantic και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον ιστότοπό του.
 
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Τα τεχνάσματα της Χαμάς για να κρύβει ρουκέτες, κέντρα διοίκησης ή εισόδους υπόγειων στοών σε ζώνες όπου ζουν άμαχοι περιέπλεξαν την αντίδραση του Ισραήλ», είπε η άλλοτε πρώτη κυρία των ΗΠΑ.
 
Ερωτηθείσα εάν θεωρεί πως το Ισραήλ έλαβε επαρκή μέτρα ώστε να αποφύγει τους θανάτους αμάχων, η Κλίντον δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός, «εξ όσων γνωρίζουμε, έδωσε τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στους αμάχους στην επιλογή των στόχων του. Δεν γνωρίζουμε ούτε ένα έθνος (...), όποιες κι αν είναι οι αξίες του, που να μην διέπραξε λάθη, αλλά σε τελευταία ανάλυση για όλα αυτά η ευθύνη ανήκει στη Χαμάς».
 
Το χάος του πολέμου και το παράρτημα του σχολείου...
 
Αυτή η ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Κλίντον στο Ισραήλ μοιάζει μάλλον απροσδόκητη, καθώς η πρώην αμερικανίδα ΥΠΕΞ είχε συχνά διαφωνίες στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί μέσα στο χάος του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ίσως δεν ήταν ακριβώς ένα σχολείο του ΟΗΕ που στοχοποιήθηκε, αλλά ένα παράρτημα του σχολείου από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες», είπε η Κλίντον αναφερόμενη στους βομβαρδισμούς σχολείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
 
«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτή τη σύρραξη», πρόσθεσε η Κλίντον.
 
Γενικότερα, η Κλίντον αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιμάκωσης του αντισημιτισμού, ιδίως στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε ποτέ να αγνοούμε τον αντισημιτισμό, ιδίως βλέποντας τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Υπάρχουν απείρως περισσότερες διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ από ό,τι εναντίον της Ρωσίας, η οποία κατέλαβε ένα τμήμα της Ουκρανίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ, και κατέρριψε ένα επιβατικό αεροσκάφος», ανέφερε.
 
Η επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, που εξαπέλυσε την 8η Ιουλίου το Ισραήλ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.916 Παλαιστίνιους. Στην Ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας ταϊλανδός υπήκοος.
 
www.tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ