«Πρέπει να ηττηθούν οι τζιχαντιστές» διαμηνύει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και η ιδεολογία της μισαλλοδοξίας την οποία πρεσβεύουν πρέπει να ηττηθούν.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε σθεναρά την ειδεχθή και άνανδρη δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ», ανέφερε το 15μελές συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.
«Το συμβάν αυτό υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τους αυξανόμενους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δημοσιογράφοι στη Συρία», ανέφερε το ΣΑ του ΟΗΕ. «Επίσης δείχνει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ευθύνεται για χιλιάδες ακρότητες εναντίον του συριακού και του ιρακινού λαού».
Το ΣΑ απαίτησε ακόμη οι τζιχαντιστές του ΙΚ, του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων «οργανώσεων ή οντοτήτων που συνδέονται με την αλ Κάιντα» να απελευθερώσουν τους άλλους ομήρους που κρατούν, «άμεσα και χωρίς όρους», ενώ πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών».
«Τα (κράτη -) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι το ΙΚ πρέπει να ηττηθεί και ότι η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που πρεσβεύει πρέπει να ξεριζωθούν», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση, η οποία όπως σημειώνεται εγκρίθηκε ομόφωνα.
Το ΣΑ επιπλέον «υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια κυβερνήσεων και θεσμών, περιλαμβανομένων κυρίως αυτών της περιοχής που πλήττεται περισσότερο, για να αντιμετωπιστούν το ΙΚ, το Μέτωπο αλ Νόσρα και πρόσωπα, οργανώσεις, εγχειρήματα και οντότητες που συνδέονται με την αλ Κάιντα».
Εκτακτη συνεδρίαση στη γερμανική Βουλή
Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα συγκληθεί εκτάκτως την 1η Σεπτεμβρίου για μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με τις παραδόσεις οπλισμού στους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσαν κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει σε αυτήν τη συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, για να υπερασπιστεί την απόφαση που έλαβε η κυβέρνησή της την περασμένη Τετάρτη να προμηθεύσει με εξοπλισμό τους Ιρακινούς Κούρδους από τα πλεονάσματα της Μπούντεσβερ, των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι πρόκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς και να παραδοθούν στις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, εξοπλισμός νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά. είδη. Το τι ακριβώς θα σταλεί στους Κούρδους από το Βερολίνο θα διευκρινιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί αντιτίθενται σε αυτήν στην μεγάλη τους πλειονότητα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε χθες το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το ZDF, το 67% των ερωτηθέντων εναντιώνεται στις παραδόσεις οπλισμού. Ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι επικρίσεις από το κόμμα Die Linke, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε γερμανική στρατιωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό.
Σε μια συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο στην περιφερειακή εφημερίδα Freie Presse, η καγκελάριος επέμεινε πάντως στη θέση της κυβέρνησής της.
Ενώπιον του κινδύνου που εγείρει η δράση της οργάνωσης τζιχαντιστών Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), «λάβαμε την απόφαση επί της αρχής για περιορισμένες παραδόσεις όπλων», εξήγησε η Μέρκελ και τόνισε πως αυτή η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας «διεξοδικής εξέτασης των υπέρ και των κατά».
Εξάλλου, η καγκελάριος Μέρκελ εκτίμησε ότι η Βουλή δεν μπορεί να λάβει δεσμευτική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Η απόφαση για τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ ανήκει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», υπογράμμισε, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις να εμπλακούν σε μάχες στο Ιράκ.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
www.ethnos.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ