Καταγγελίες για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΖΑΒΡΑ
Ραγδαίες εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό μέτωπο πυροδοτούν οι καταγγελίες για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, λίγες μόλις ημέρες μετά την ελπιδοφόρα (;) συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία και συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, η Ε.Ε. εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις, ο ΟΑΣΕ συνεδρίασε εκτάκτως, ενώ Λιθουανία και Λετονία ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις εισήχθησαν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ποροσένκο, σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες, ενώ αρχηγός των φιλορώσων ενόπλων στο Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο πλευρό των αυτονομιστών «πολεμούν εθελοντικά Ρώσοι στρατιώτες».
Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική». «Από τη Δευτέρα παρατηρήσαμε νέες επιδρομές κοντά στην Νοβοαζόφσκ», γεγονός που ανοίγει «ένα νέο μέτωπο για τις ουκρανικές δυνάμεις», που τις βάζει «σε μια τραγική κατάσταση», επισήμανε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία η διεθνής κοινότητα, καθώς ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ζητά την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Αρνηση Ρωσίας
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ πάντως ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Κέλιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης του οργανισμού. «Δεν υπάρχει παρά μία μονάδα» με «περίπου δέκα Ρώσους στρατιώτες που πέρασε από λάθος τα σύνορα πριν από δύο ημέρες», συνέχισε ο διπλωμάτης αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που συνέλαβε το Κίεβο την Τρίτη.
Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ε.Ε., ενώ Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις πληροφορίες από το πεδίο», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
 
www.imerisia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ