Η Ε.Ε. απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις τρίτου επιπέδου

Οι «28» επέκριναν τη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και της έδωσαν διορία μίας εβδομάδας για να αλλάξει στάση. Πολλοί αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. δήλωσαν έτοιμοι να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία επιβάλλοντας σκληρότερες κυρώσεις.
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι  μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Χ. Β. Ρομπάι και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» ώστε να ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης».
 
Οι δηλώσεις Ρομπάι καταγράφηκαν εν μέσω ισχυρισμών της Δύσης και της Ουκρανίας ότι η Ρωσία έχει αποστείλει εκατοντάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών. Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει η Μόσχα.
 
«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
 
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε ανεβάζοντας το επίπεδο των κυρώσεων εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
 
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία να δώσει τη μάχη, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την επικράτειά της και το λαό της, να τη βοηθήσουμε στρατιωτικά—ιδίως με στρατιωτικό υλικό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να εξεταστεί στη σύνοδο του NATO την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ από τη δική της πλευρά πρέπει να κάνει βαρύτερες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για παράδειγμα ακυρώνοντας ισχύουσες συμβάσεις για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπλήρωσε η Γκριμπαουσκάιτε.
 
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.
 
«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», σημείωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».
 
«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.
 
Πάντως, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η Ε.Ε. αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
 
«Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Φάιμαν.
 
«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η Ε.Ε. και άλλοι», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.enet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ