Χαμηλές προσδοκίες από την παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό πραγματοποιεί σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται τα Κατεχόμενα και συναντά την κορυφή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, τους συνεργάτες της τ/κ ηγεσίας και τους εκπρόσωπους της «κυβέρνησης» και των τ/κ πολιτικών κομμάτων.

Ο κ. Ερντογάν θα επισκεφτεί τους τάφους των πρώην ηγετών της τ/κ κοινότητας και θα μεταβεί στην «πρεσβεία».

Σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Ερντογάν θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Έρογλου.

Στην συνέντευξη τύπου, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να στείλει σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ενδέχεται να μην μας εκπλήξει

Καλά πληροφορημένη τουρκική πηγή της εφημερίδας μας ξεκαθαρίζει ότι στην σημερινή επίσκεψη δεν αναμένει «εκπλήξεις» και «εντυπωσιακά μηνύματα» από τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ο κ. Ερντογάν έχει μόλις αναλάβει την ηγεσία της χώρας του. Μελετά πολλούς φακέλους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Δεν πρόκειται να ανοίξει όλα τα χαρτιά του με την πρώτη κίνηση του στο Κυπριακό», επισημαίνει η συγκεκριμένη πηγή. Κατά την άποψη της, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν είναι «εθιμοτυπική» και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ικανοποίηση της τ/κ πλευράς και της εθνικιστικής και συντηρητικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος.

Αποσύρει την υποψηφιότητα ο Ταλάτ

Το μεσημέρι της Κυριακής, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας απέσυρε την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές» του Απριλίου.

«Ενημέρωσα χθες (30 Αυγούστου) τον Γενικό Γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ότι δεν πρόκειται να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές», υπήρξε το μήνυμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δια μέσου του twitter.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Ταλάτ ήρθε σε μια περίοδο που το ΡΤΚ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, η οποία θα εκπροσωπήσει το κόμμα στις «προεδρικές εκλογές».

Με την απόσυρση της υποψηφιότητας του κ. Ταλάτ, η «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ αναπτύσσει νέα δυναμική για την διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος της κοινότητας της. Την ίδια στιγμή, πιθανότητες για την υποψηφιότητα φέρει και ο «Υπουργός Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.

Τούρκος επιτελάρχης: Η κυβέρνηση δεν μας ενημερώνει

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου στο εξωτερικό, ο επιτελάρχης του τουρκικού στρατού σπάει την σιωπή του και στέλνει σημαντικά μηνύματα στην τουρκική κοινωνία.

Ο Νετζντέτ Οζέλ επισημαίνει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τον τουρκικό στρατό σχετικά με τον περιεχόμενο του οδικού χάρτη στις συνομιλίες με το κουρδικό κίνημα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο τουρκικός στρατός έχει κόκκινες γραμμές σε ένα σημαντικό ζήτημα όπως το Κουρδικό Ζήτημα. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν αυτές οι γραμμές, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ