Στα χαρακώματα ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, Ρωσία και ΝΑΤΟ οξύνουν τη στρατηγική τους και αναπροσανατολίζουν τις δυνάμεις τους σε θέσεις μάχης, διαμορφώνοντας... δόγματα αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Η στρατιωτική κινητικότητα κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι πλέον μεγαλύτερη από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι φωνές (σε Εσθονία, Πολωνία κ.ά.) που ζητούν «μόνιμη» στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική.
Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ακόμη μία ξεκινάει σήμερα με τη συμμετοχή δυνάμεων από εννέα χώρες, και τουλάχιστον άλλες δύο αναμένεται να ακολουθήσουν ως το τέλος της χρονιάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καταφθάνει σήμερα στην Εσθονία, ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο του προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στην Ουαλία. Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται στην επερχόμενη Σύνοδο (στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο) να υιοθετήσει ένα «Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας» που θα κάνει «πιο ορατή» την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.
Το πλάνο, όπως το παρουσίασε ο γ.γ. της Συμμαχίας Ράσμουσεν, είναι να συσταθεί μια δύναμη «ταχείας αντίδρασης» που θα αριθμεί περίπου 4.000 άνδρες που θα μπορεί να μεταβαίνει άμεσα (μέσα σε 48 ώρες) κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η Ρωσία ωστόσο αντιμετωπίζει αυτήν την κίνηση ως «απειλή» και ετοιμάζει «αντίποινα». «Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δομές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας... αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε χθες ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Κρεμλίνου Μιχαήλ Ποπόφ, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε πως η επέκταση-διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη ρωσική πλευρά «δεν είναι αποδεκτή».
Ο Ποπόφ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2014, η Ρωσία θα έχει ανανεώσει το αμυντικό της δόγμα προσαρμόζοντάς το στις «νέες απειλές»: την επίθεση του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Η τελευταία φορά που η Μόσχα ανανέωσε το στρατιωτικό της δόγμα ήταν το 2010. Τότε είχε αναγνωρίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως «εθνική απειλή» και είχε υπερασπιστεί το δικαίωμά της να κάνει χρήση χημικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί. «Τότε (σ.σ. το 2010), σειρά κορυφαίων αξιωματούχων διακήρυττε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας. Μας διαβεβαίωναν για τις καλές τους διαθέσεις, αλλά οι κινήσεις τους τα τελευταία χρόνια φανερώνουν κάτι τελείως διαφορετικό», σημειώνει ο Ποπόφ, ο οποίος σκιαγραφεί ως «αιτία πολέμου» και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.
Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ τόνισε πως οι συζητήσεις περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (που προωθούν οι Γιατσενιούκ και Ράσμουσεν) «υπονομεύουν» την ειρηνική επίλυση της κρίσης στα ανατολικά της χώρας.
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ
Ρωσία: Απομόνωσαν σκόπιμα τη φράση Πούτιν
Ευρώπη: Πυρετός για νέες κυρώσεις κατά Μόσχας
Η φράση «εάν θέλω, παίρνω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες» που φέρεται να είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο, έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σάλο αντιδράσεων.
Μεταξύ εκείνων που αντιδρούν ωστόσο είναι και το ίδιο το Κρεμλίνο, το οποίο καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη φράση απομονώθηκε σκοπίμως από το συνολικό πλαίσιο όσων είπε ο Ρώσος πρόεδρος με αποτέλεσμα να διαστρεβλωθεί το νόημά της.
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει επί της ουσίας πως βρίσκεται στο στόχαστρο εκστρατείας συκοφάντησης από τη Δύση και επιρρίπτει ευθύνες στο περιβάλλον του Μπαρόζο, από όπου άλλωστε φέρεται να προήλθε και η αρχική «αποκάλυψη».
Το Κρεμλίνο παρουσιάστηκε μάλιστα χθες έτοιμο ακόμη και να δώσει στη δημοσιότητα τη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι Πούτιν-Μπαρόζο προκειμένου να αποδείξει ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε στον συνομιλητή του πως «θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες». Την ίδια ώρα, ωστόσο, πίσω στην Ευρώπη, έπαιρνε «φωτιά» η διαπραγμάτευση για τον νέο κύκλο κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει σήμερα το σχέδιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και να έχει εγκριθεί από τις κυβερνήσεις ως την Παρασκευή.
Ανάμεσα στις «ποινές» που εξετάζονται είναι και μέτρα για τον περιορισμό της ροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τη Ρωσία (απαγόρευση δανεισμού, περιορισμοί στην αγορά ρωσικών ομολόγων κ.ά.), καθώς και άλλα που στόχο έχουν τον γενικότερο αποκλεισμό της Μόσχας (περιορισμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τη Ρωσία, αποκλεισμός τη Ρωσίας από αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.).
Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων να επιβληθεί σε συντονισμό με χώρες της Ομάδας των G7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία κ.ά.).
Ο Λεχ Βαλέσα πάντως προειδοποίησε χθες ακόμη και για το ενδεχόμενο «πυρηνικού πολέμου» Ρωσίας-NATO, σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να στηρίξει στρατιωτικά με οπλισμό την Ουκρανία.
Στοιχεία
Πόσοι Ρώσοι ζουν σε Αν. Ευρώπη και Βαλτική
Εσθονία: 324.431, 25% του πληθυσμού
Λετονία: 556.434, 24% του πληθυσμού
Λιθουανία: 220.000, 7% του πληθυσμού
Λευκορωσία: 785.000, 8% του πληθυσμού
Ουκρανία: 8,3 εκατ., 18% του πληθυσμού
Μολδαβία: 202.000, 5% του πληθυσμού
Βουλγαρία: 15.595, 0,2% του πληθυσμού
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
 
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ