Ντάιαν Φόλεϊ: Η Κυβέρνηση μας απείλησε με ποινικές διώξεις

Μία άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη για την στάση της αμερικανικής Κυβέρνησης στο ζήτημα της απαγωγής του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που αποκεφαλίστηκε πρόσφατα από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έδωσε η μητέρα του εκλιπόντος Ντάιαν Φόλεϊ.

Μιλώντας στο CNN, η κ. Φόλεϊ είπε ότι αισθάνθηκε πως η περίπτωση του γιου της ήταν μια «ενόχληση» για την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ αποκάλυψε ότι η οικογένειά της είχε απειληθεί με ποινικές διώξεις σε περίπτωση που θα προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς του γιου της, καθώς κάτι τέτοιο ήταν «παράνομο».

Πρόσθεσε πως η οικογένεια είχε ενημερωθεί ότι κανένας κρατούμενος δεν θα ανταλλασσόταν προκειμένου να απελευθερωθεί ο Φόλεϊ και ότι η κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιούσε στρατιωτική επιχείρηση.

Μάλιστα την είχαν προειδοποιήσει να μην «πάει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης» αφού έλαβε διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε μέριμνα για την υπόθεση του δημοσιογράφου.

«Ως Αμερικανίδα, ένιωθα ντροπή και είχα συγκλονιστεί, από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την κυβέρνηση», τόνισε.

Το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος είχαν ανακοινώσει λίγο μετά την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες του Φόλεϊ την αποτυχία μιας επιχείρησης «φέτος το καλοκαίρι» για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Οι προσπάθειές μας για να απελευθερωθεί ο Τζιμ είχαν ενοχλήσει την κυβέρνηση» καθώς «αυτό δεν αποτελούσε μέρος των στρατηγικών μας συμφερόντων, αν θέλετε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Τζιμ θα είχε λυπηθεί. Ο Τζιμ πίστεψε μέχρι το τέλος ότι η χώρα του θα πήγαινε να τους σώσει», δήλωσε η μητέρα του.

«Μας είπαν να έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα αφεθεί ελεύθερος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σαν από θαύμα», πρόσθεσε η μητέρα του τονίζοντας, «και δεν απελευθερώθηκε, έτσι δεν είναι;».

Η εκτέλεση του 40χρονου δημοσιογράφου έγινε γνωστή στις 19 Αυγούστου μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο του Ισλαμικού Κράτους που δείχνει τον αποκεφαλισμό του ομήρου.

Άγνοια δηλώνει ο Τζον Κέρι

Άγνοια για την υπόθεση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό χθες.

Ο Κέρι δήλωσε την «έκπληξή του» και τόνισε ότι αγνοούσε την ύπαρξη τέτοιου είδους προειδοποιήσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές που ανέφερε η Νταϊάν Φόλεϊ.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν γνωρίζω τίποτα επ΄αυτού και δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι κάποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τέτοιες δηλώσεις», τόνισε από την Τουρκία, όπου συνεχίζει την περιοδεία του για τη δημιουργία ενός συνασπισμού εναντίον τζιχαντιστών του ΙΚ.

«Εγώ, όπως και άλλοι στην κυβέρνηση εργαστήκαμε σκληρά για να έρθουμε σε επαφή με δεκάδες χώρες προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή επιχείρηση. Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή για μια επικίνδυνη αλλά απαραίτητη αποστολή προκειμένου να διασωθούν οι όμηροι (…) Αποτύχαμε τραγικά. Συμπάσχω με την οικογένεια αυτή», πρόσθεσε.

www.tribune.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ