Παραιτείται ο Σάλμοντ από την ηγεσία της Σκωτίας

Ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο 1,6 εκατομμύριο συμπολιτών του που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για τις υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Όποια λάθη έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν δικά μου» συνέχισε ο επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης.
 
«Για εμένα η περίοδος που υπήρξα ηγέτης έχει σχεδόν τελειώσει αλλά για τη Σκωτία η εκστρατεία συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ» είπε ο Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.
 
Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του SNP στο συνέδριο που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
 
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευης μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Σάλμοντ είχε πει ότι η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μην γίνει ανεξάρτητη.
 
Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Σάλμοντ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα «είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά». 
 
O Σάλμοντ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2007, όταν το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς δεν ευδοκίμησαν οι συνομιλίες που είχε με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και πλειοψηφίας.
 
Στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, κάνοντας ήδη από τότε γνωστή την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
 
news.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ