Προσωπική εμπλοκή στο Κυπριακό υποσχέθηκε ο Κέρι

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Την πρόθεση των ΗΠΑ να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και να ασκήσουν την επιρροή τους για την εντατικοποίηση των συνομιλιών, εξεφρασε ο Αμερικανός Υπ. Εξωτερικων, Τζον Κέρι, στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής για την "κλιματική αλλαγη"'που διεξάγεται την Τρίτη, και την τυπική έναρξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενδέχεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία ίσως και εντός του προσεχούς διμήνου.

Ο κ. Κέρι μετέφερε την εκτίμηση ότι η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, και ο κ. Αναστασιαδης περιορίσθηκε να σημειώσει ότι αν όντως αυτό ισχύει θα διαφανεί από τη συμπεριφορά της Αγκυρας και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το προσεχές διάστημα. Δεν εξετάστηκε η προοπτική διορισμού ειδικού συντονιστή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, αλλά αρμόδιοι Αμειρκναοι αξιωματουχοι απέδωσαν αυξημένη σημασία στο νέο κλίμα που δημιουργήθηκε από την παρουσία του νέου ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιαδης, ο οποίος την Παρασκευη θα δει και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, δήλωσε ότι συζητήθηκε επίσης η ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, όπως και η οικονομική κατάσταση της χώρας που επηρεάζεται σημαντικά από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, κάτι που αναγνώρισαν και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο εξέτασαν πρωτίστως το κυπριακό, όπως και το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, αλλά και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων.

Σε ό,τι αφορα το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί πολυ καλη εξέλιξη τον διορισμό του κ. Αιντε ως μεσολαβητή, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά οτι η όποια λυση του Κυπριακού δεν νοείται να θίγει το κεκτημένο της μίας, ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας της χώρας, ενώ πρέπει η λύση να γίνει δεκτή από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφισμάτων.

Για το Σκοπιανό επανέλαβε την εθνική θέση υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά έναντι πάντων για εσωτερική και εξωτερική χρήση (erga omnes).

Για το θέμα της ISIS τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητoποίηση και συνεργασία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν έχει πρόβλημα δράσης τζιχαντιστών στην επικράτειας της.

Αργότερα σήμερα ο κ. Μπαν θα υποδεχθεί στην έδρα του ΟΗΕ τον πρόεδρο της Κύπρου, ενώ ο επόμενος ηγέτης στο πρόγραμμα των συναντήσεών του είναι ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ