Προκαταρκτική συμφωνία για το φυσικό αέριο μεταξύ Κιέβου – Μόσχας

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την επίλυση της διαμάχης αναφορικά με την αποκατάσταση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία κατέληξαν σήμερα το Κίεβο και η Μόσχα.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν κατ' αρχήν στα μέτρα για την αποκατάσταση της ροής κυρίως με την καταβολή από το Κίεβο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Gazprom ως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Επίσης σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους επόμενους έξι μήνες έναντι του ανάλογου τιμήματος, δήλωσε ο Έτινγκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο έπειτα από την τριμερή συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας και Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι μια νέα συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η τιμή που συζητήθηκε ήταν 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ ο Έτινγκερ διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει στη Γκάζπρομ 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του Οκτωβρίου και ακόμη 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δίνει εγγυήσεις.

Ο Έτινγκερ σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ μεγάλες πιθανότητες» οι δύο πλευρές να δεχθούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή ενδέχεται να είναι η βάση μιας λύσης για τον χειμώνα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ