Τελεσίγραφο στο Πεκίνο από την 'Επανάσταση της Ομπρέλας'

Οχι μόνο δεν κάνουν βήμα πίσω οι διαδηλωτές του Occupy Central που έχουν καταλάβει εδώ και μέρες κεντρικά σημεία του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, αλλά διατρανώνουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις δράσεις τους σήμερα σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.
Συγκεκριμένα μετά την ένταση του Σαββατοκύριακου όταν οι διαδηλωτές δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας της ημιαυτόνομης κινεζικής επαρχίας, οι επικεφαλής της «Επανάστασης της Ομπρέλας» έδωσαν τελεσίγραφο στον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Λιουνγκ Τσουνγκ Γινγκ, να μιλήσει ενώπιόν τους και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους μέχρι σήμερα, ανήμερα της Εθνικής Εορτής για την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο κυβερνήτης, παρότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας από την περίμετρο που ελέγχουν οι διαδηλωτές, διαμήνυσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα που έχει πυροδοτήσει τις διαμαρτυρίες (στον τρόπο εκλογής των υποψήφιων κυβερνητών της επαρχίας) και κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις κινητοποιήσεις.
Ο κυβερνήτης Λιουνγκ Τσουνγκ Γινγκ προχώρησε επίσης και σε έναν διπλωματικό ελιγμό, τονίζοντας ότι με τις «παράνομες διαδηλώσεις» θα ασχοληθεί η αστυνομία της επαρχίας και για τη διατήρηση της τάξης δεν θα χρειαστεί η βοήθεια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) και συνεπώς του Πεκίνου.
Σημειώνεται εδώ ότι μετά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από τη Μεγάλη Βρετανία το 1997, η επαρχία κυβερνάται υπό το μότο «μια χώρα, δύο συστήματα», με την οποία προβλέπεται ένας σχετικός βαθμός αυτονομίας για την πρώην βρετανική κτήση.
Η απόφαση που ελήφθη από την ηγεσία της χώρας μέσα στο καλοκαίρι σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ από το 2017 και μετά, ανέφερε ότι οι υποψήφιοι των εκλογών θα πρέπει να έχουν λάβει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου ότι μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.
Αυτό προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια κυρίως μεταξύ των νέων του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι άρχισαν να οργανώνουν δράσεις ενάντια στην απόφαση ήδη από το καλοκαίρι. Στις διαμαρτυρίες, οι οποίες αποτελούν το δυσκολότερο μέχρι τώρα τεστ για τον νέο πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, εικάζεται ότι συμμετέχουν περίπου 80.000 άνθρωποι.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κογνκ, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε χθες την «έντονη ανησυχία» του, ενώ από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, έκανε έκκληση στην κινεζική ηγεσία να αναζητήσει μια «ειρηνική λύση», υπογραμμίζοντας ότι η ευημερία του Χονγκ Κονγκ εξαρτάται από την ελευθερία της περιοχής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη σχετική ανακοίνωσή της προσπάθησε να κρατήσει σχετικά ουδέτερη στάση, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και καλώντας τους διαδηλωτές να εκφράσουν τις απόψεις τους με «ειρηνικό τρόπο».
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Από τον πόλεμο του οπίου μέχρι σήμερα
Με τις διαδηλώσεις για εκλογές χωρίς την ανάμειξη του Πεκίνου να βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, μερικά στοιχεία από το παρελθόν του Χονγκ Κονγκ έρχονται στην επιφάνεια. Οι διαδηλώσεις εντοπίζονται στην πιο ιστορική περιοχή της υπό ειδικού καθεστώτος διακυβέρνησης επαρχίας, το ίδιο το νησί του Χονγκ Κονγκ.
Ενδεικτικό είναι ότι οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το μέλλον των διαδηλώσεων θα κριθεί στα στενοσόκακα της Κοουλούν. Το νησί του Χονγκ Κονγκ ήταν το μοναδικό μέρος της Κίνας που αποσχίσθηκε και παραχωρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη Συμφωνία της Νανκίνγκ, με την οποία έληξε ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου, το 1842 μ.Χ.
Σημειώνεται ότι στη συμφωνία προβλεπόταν επίσης και το άνοιγμα στο βρετανικό εμπόριο των λιμανιών της Γκουανγκζού, της Σιαμέν, της Φουζού, της Νινγκμπό και της Σανγκάης. Με τη Συμφωνία αυτή ξεκινάει η συνεχής παρουσία των Βρετανών και της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών στην Κίνα για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι τη διάλυση της Εταιρείας το 1857 και την παράδοση της επαρχίας πίσω στην Κίνα το 1997.
 
Πληθυσμός
Τότε το νησί του Χονγκ Κονγκ είχε πληθυσμό περίπου 3.000 κατοίκων, όμως μέσα στα επόμενα 155 χρόνια ο πληθυσμός έφτασε περίπου το 1.500.000. Το νησί, αλλά και η ευρύτερη επαρχία, μέσα σε αυτά τα χρόνια μετατράπηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ασίας. Βέβαια παρότι το Χονγκ Κονγκ παραμένει ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο, οι αλλαγές στην κινεζική οικονομία έχουν αφήσει τα σημάδια τους πάνω του. Η βιομηχανική παραγωγή έχει σχεδόν σταματήσει και το Χονγκ Κονγκ έχει μετατραπεί σε ένα χρηματοοικονομικό κέντρο. Η προσφορά του στο ΑΕΠ της χώρας έχει πέσει στο 3% και έτσι το ειδικό του βάρος για την κινεζική ηγεσία δεν είναι τόσο πολύ οικονομικό όσο πολιτικό.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
www.ethnos.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ