Πρωτοβουλία Ντράγκι για ρευστότητα στην Ελλάδα

Σε δυναμική παρέμβαση, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και κατ' επέκταση την τόνωση της οικονομίας της Ελλάδας, προσανατολίζεται ο Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα έπεισε την ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών της, πράγμα που θα τις βοηθήσει να περάσουν τα stress tests.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», πρόκειται να ασκήσει -κατά την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας στη Νάπολη- ασφυκτικές πιέσεις στους υπόλοιπους τραπεζίτες για να αποδεχτούν «πακέτα» ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις «junk».
Με άλλα λόγια, θα επιχειρήσει να παρακάμψει τον κανόνα που απαγορεύει την αγορά πακέτων τιτλοποιημένων δανείων -γνωστών ως ABS- από χώρες που βαθμολογούνται ως «σκουπίδι».
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες των «Financial Times», στο πλαίσιο του σχεδίου, ο κ. Ντράγκι θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υπάρχουσες απαιτήσεις για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορέσει ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.
Με την κίνηση αυτή θα απελευθερωθούν δισεκατομμύρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες, σε δύο από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης δήλωσε μάλιστα στη βρετανική εφημερίδα ότι: «Θα υπάρχει σημαντική θετική επίδραση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας».
Οι αγορές περιμένουν με κομμένη την... ανάσα την ομιλία του 67χρονου Ντράγκι, ο οποίος, όπως έχει προαναγγείλει, θα αποκαλύψει αύριο τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την αγορά δανείων αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ που έχουν μοιραστεί σε πακέτα, και είναι γνωστά ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων, ώστε να αναθερμανθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξηθεί ο δανεισμός στις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρωπεριφέρειας, που «διψούν» για ρευστότητα.
Αντίδραση
Η χαλάρωση των κανόνων ενδέχεται να προκαλέσει, όμως, την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, επιδεινώνοντας τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους αξιωματούχους της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο για την αγορά ABS, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, αφήνει υπερβολικά εκτεθειμένο σε κινδύνους τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Την έντονη αντίθεσή του έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Από τη στιγμή που τα στοιχεία ενεργητικού στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο ρίσκο από αυτά τραπεζών άλλων χωρών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα προσφέρει «αποζημίωση» με την αγορά μικρότερης ποσότητας των τίτλων, ανέφερε ο αξιωματούχος του ευρωσυστήματος.
Η κίνηση έχει στόχο να κάνει πιο περιεκτικό το πρόγραμμα αγοράς ABS. Αν στηριχτεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει τίτλους από τις τράπεζες και των 18 μελών της Ευρωζώνης.
Προς το παρόν, η ΕΚΤ δέχεται ABS μόνο ως collateral για τη χορήγηση των φθηνών της δανείων, εφόσον έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον «BBB», τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα.
Επειδή η αξιολόγηση στα πακέτα υψηλότερης διαβάθμισης (senior tranches) περιορίζεται από την αξιολόγηση της χώρας στην οποία εδράζεται η τράπεζα, αν οι κανονισμοί εφαρμόζονταν στο σχέδιο της EKT, η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δεχθεί τιτλοποιήσεις Ελλήνων και Κύπριων εκδοτών.
 
Κατερίνα Κοσμά
www.ethnos.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ