«Τα κράτη δεν είναι μαθητούδια, είμαι με το μέρος των Ολάντ - Βαλς»

Το μέτωπο κατά της δημοσιονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου παίρνει σάρκα και οστά μετά την «ανταρσία» της Γαλλίας, που προχώρησε σε μονομερή παράταση εξυγίανσης των οικονομικών της προκαλώντας την οργή της Aνγκελα Μέρκελ.
«Τα κράτη δεν είναι μαθητούδια», διεμήνυσε ο Ματέο Ρέντσι στη Γερμανίδα καγκελάριο χθες, συντασσόμενος με τη γραμμή που χάραξαν οι Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς. «Σέβομαι την απόφαση μίας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, συμπαρατάσσομαι μαζί της», επισήμανε ο Ρέντσι μετά τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον και τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες σαν να είναι μαθητούδια», απαντώντας ουσιαστικά στην αποστροφή της Μέρκελ ότι «κάθε χώρα οφείλει να κάνει τα μαθήματά της για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της».
«Εγώ είμαι με το μέρος του Ολάντ και του Βαλς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι η Ιταλία θα σεβαστεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Θυμίζουμε ότι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του γαλλικού προϋπολογισμού, που «άναψε φωτιές» στην ΕΕ, η Ιταλία είχε ανακοινώσει ότι ναι μεν θα πετύχει τον στόχο του 3%, ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνο μέχρι το 2017 για να τιθασεύσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα και να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ύφεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει νέες θυσίες από τους Ιταλούς πολίτες.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε με νόημα ότι, πέρα από τις υπόλοιπες συγκυρίες, «η ανάπτυξη της τάξης του 1% της γαλλικής οικονομίας για το 2015 είναι ρεαλιστική, εξαρτάται όμως από το τι κάνουμε στην Ευρώπη».
Στο πλευρό των δύο ηγετών τάχθηκε και ο Ντέιβιντ Κάμερον, που, παρότι η χώρα του δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πλέον πιο ευέλικτη».
Ο «άξονας» κατά του Βερολίνου και της εμμονής του με τη δημοσιονομική πειθαρχία που «στραγγαλίζει» τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες δεν διαμορφώθηκε εν μία νυκτί, αλλά τα σύννεφα μαζεύονταν εδώ και καιρό. Τους τελευταίους μήνες οι Ρέντσι και Ολάντ έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην ΕΕ, λιγότερη λιτότητα και στροφή προς την ανάπτυξη.
Προς το παρόν η Μέρκελ δεν δείχνει να κάμπτει τις αντιστάσεις της, κάτι που ήταν εμφανές και στη συνάντησή της πριν από λίγες ημέρες με τον Μανουέλ Βαλς. Εξάλλου, η απάντησή της στη γαλλική ανακοίνωση ήταν σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο: «Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.
Μία σημαντική μάχη που δόθηκε το καλοκαίρι ήταν για τη σύνθεση της Κομισιόν υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον διορισμό του Πιέρ Μοσκοβισί στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Ο Γάλλος επίτροπος πέρασε χθες από τη «βάσανο» των ευρωβουλευτών και ο Μοσκοβισί προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα λειτουργήσει ως «Δούρειος Ιππος» στους κόλπους της Επιτροπής προς όφελος της Γαλλίας. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα κατά τη διάρκεια της θητείας του και ότι θα είναι «αμερόληπτος» στην τήρηση και την επιβολή των δημοσιονομικών κανονισμών.
«Κάθε χώρα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, ακόμη και η Γαλλία», είπε. Ωστόσο, φρόντισε να σχολιάσει ότι όπως η Γερμανία χρειάστηκε δέκα χρόνια για να πάψει να είναι ο ασθενής της Ευρώπης, έτσι και η Γαλλία χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει.
 
Μαρία Αδαμίδου
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ