Η Ρούσεφ προηγείται της Σίλβα στην προεδρική μάχη

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την εκτεταμένη διαφθορά στη Βραζιλία, οι πολίτες της χώρας μοιάζουν έτοιμοι να ανανεώσουν αύριο την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της απερχόμενης προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ρούσεφ να προηγείται με διψήφιο προβάδισμα της οικολόγου αντιπάλου της, Μαρίνας Σίλβα, στον πρώτο γύρο και τουλάχιστον 7% στον δεύτερο. Η Ρούσεφ, που είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας και υπήρξε θύμα βασανισμού της στρατιωτικής χούντας (1965-85), διατηρεί την υποστήριξη όσων ψηφοφόρων ευεργετήθηκαν από μια δεκαετία ευρείας κοινωνικής πρόνοιας, μιας πολιτικής που εγκαινιάστηκε από τον προκάτοχό της, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
 
Υπό τον Λούλα, προγράμματα όπως το Bolsa Familia (οικογενειακό επίδομα) επέτρεψε σε 40 εκατ. ανθρώπους να βγουν από το όριο της ανέχειας. Η μεσαία τάξη που διαμορφώθηκε συνέβαλε σε μια άνθηση της κατανάλωσης, η οποία άρχισε όμως σταδιακά να υποχωρεί λόγω της οικονομικής ύφεσης. Γεννημένη από φτωχή οικογένεια αγροτών του Αμαζονίου, η αντίπαλος της Ρούσεφ, Μαρίνα Σίλβα, χρημάτισε υπουργός Περιβάλλοντος του Λούλα, μαζί με τη Ρούσεφ, η οποία υπηρέτησε αρχικά ως υπουργός Ενέργειας και στη συνέχεια ως προσωπάρχης του.
 
Η Ρούσεφ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι της αντιπάλου της σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία Datafolha. Οπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της νέας αυτής δημοσκόπησης, η Ρούσεφ κατέχει το 48% των ψήφων στις επαναληπτικές εκλογές έναντι του 41% της Σίλβα, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας όπου τα ποσοστά ήταν 49% και 41% αντίστοιχα.
 
 
www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ