Νόμπελ Ειρήνης στην Πακιστανή Μαλάλα και τον Ινδό ακτιβιστή Σατιάρτι

Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφτζάι και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι, ακτιβιστής με δράση υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών, τιμήθηκαν με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.
Το βραβείο τους απονεμήθηκε «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων ανθρώπων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» αναφέρει η ακαδημία στην ανακοίνωσή της.
«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να μην γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής η οποία και υπογράμμισε το γεγονός ότι ένας ινδουιστής και μια μουσουλμάνα, ένας Ινδός και μια Πακιστανή, ενώνονται σ' ένα κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και κατά του εξτρεμισμού.
Η 17χρονη σήμερα Μαλάλα, η νεότερη νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, εξαιτίας του οποίου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή πριν από σχεδόν ακριβώς δύο χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, ενώ επέστρεφε σπίτι με σχολικό λεωφορείο στο Πακιστάν.
Η επίθεση είχε ως αφορμή κείμενο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο κατέκρινε την ερμηνεία του Ισλάμ από τους Ταλιμπάν που έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Το νεαρό κορίτσι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για να σωθεί η ζωή της και πλέον διαμένει στην βρετανική πόλη με τον πατέρα της.
Λιγότερο γνωστός στο ευρύ κοινό και σαφώς μεγαλύτερος σε ηλικία, ο 60χρονος Κάιλας Σατιάρτι ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών, όλων μη βίαιων «στην παράδοση του Γκάντι», όπως υπογραμμίζει η επιτροπή του Νόμπελ.
«Είναι τιμή για όλα αυτά τα παιδιά που ακόμη υποφέρουν στα δεσμά της δουλείας, της καταναγκαστικής εργασίας και της διακίνησης (trafficking)» δήλωσε ο Σατιάρτι στο κανάλι CNN-IBN μετά τη βράβευσή του.
Η απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος και θέσπισε το βραβείο το 1895 με τη διαθήκη του.
 
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ