Συνεργασία ΗΠΑ- Ρωσίας κατά του ΙΚ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα εντείνουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη Συρία και το Ιράκ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λαβρόφ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι πρότεινε στον ομόλογό του "να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών" για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης. "Συμφωνήσαμε να το κάνουμε", πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, έως και 500 μαχητές από τη Ρωσία μπορεί να έχουν ήδη ενταχθεί στις τάξεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
 
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Κέρι υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν "διαφωνίες" μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών που προσπαθούν να καταλάβουν την κουρδική, συριακή πόλη Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Άγκυρα θα καθορίσει το ρόλο της με βάση το δικό της χρονοδιάγραμμα.
 
Πιέζουν στο Ιράκ οι τζιχαντιστές
 
Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετακινούνται "ελεύθερα" εντός της επαρχίας Αλ Άνμπαρ του Ιράκ και εντείνουν τις πιέσεις στους στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, παραδέχτηκε σήμερα το Πεντάγωνο.
 
"Στην Αλ Άνμπαρ η μάχη είναι άγρια", είπε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
 
Ο ιρακινός στρατός έχει υποστεί πολλές απώλειες στη σουνιτική αυτή επαρχία, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών που αποδυνάμωσαν τις θέσεις του. Οι τζιχαντιστές έχουν εδραιωθεί σε ορισμένες περιοχές της Αλ Άνμπαρ.
 
Από τον Ιανουάριο έχουν καταλάβει την πόλη Φαλούτζα, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ενώ ελέγχουν και το Αλ Κάιμ, 300 χιλιόμετρα δυτικότερα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
 
"Απολαμβάνουν μια σχετική ελευθερία κινήσεων στην Αλ Άνμπαρ και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την περιοχή", συνέχισε ο Γουόρεν.
 
Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό, το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την αεροπορική βάση Άσαντ στην οποία αναδιπλώθηκαν 300 Ιρακινοί στρατιώτες αφού εγκατέλειψαν το στρατόπεδό τους κοντά στην πόλη Χιτ.
 
Ο Γουόρεν τόνισε πάντως ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να προστατεύσουν τις υποδομές τους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.
 
"Επαφίεται στους Ιρακινούς να πολεμήσουν. Προς το παρόν κρατούν την Άσαντ. Θα συνεχίσουμε τα αεροπορικά πλήγματα όποτε παρουσιαστεί ευκαιρία", είπε.
 
Περίπου 1.400 Αμερικανοί στρατιώτες —εκ των οποίων πολλές εκατοντάδες σύμβουλοι— έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, όμως κανένας τους δεν βρίσκεται στην Αλ Άνμπαρ.
 
www.nooz.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ