Απογοήτευση της Άγκυρας για την αμερικανική στάση

Η Τουρκία φαίνεται απογοητευμένη για τη στροφή που έχουν κάνει τελευταία οι ΗΠΑ υπέρ των Κούρδων, ενώ παράλληλα έντονο πονοκέφαλο της προκαλεί η συμφωνία μεταξύ περισσότερων κουρδικών κομμάτων.

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί το Κομπάνι έχει τόση στρατηγική σημασία για τους Αμερικανούς αφού δεν έχει απομείνει εκεί ούτε ένας πολίτης. 200.000 άμαχοι πέρασαν στην Τουρκία και τους φιλοξενούμε. Μόνο δυο χιλιάδες μαχητές έχουν μείνει στην πόλη.» Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Τουρκίας περιλαμβάνονταν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Λετονία και την Εσθονία.

Η δήλωση έκανε φανερή τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ των Κούρδων μαχητών της Συρίας και τη βαθύτερη ανησυχία για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Στο μεταξύ υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις. Χθες η περιφερειακή βουλή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν ψήφισε υπέρ της αποστολής 150 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά με βαρύ οπλισμό στο Κομπάνι για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους ομοεθνείς τους.

Συμφωνία κουρδικών κομμάτων που προβληματίζει

Μάχες στο Κομπάνι

Μάχες στο Κομπάνι

Η Τουρκία με βαριά καρδιά και υπό την πίεση των Αμερικανών συμφώνησε τελικά να επιτρέψει αποστολές βοήθειας από το βόρειο Ιράκ στο Κομπάνι μέσω του εδάφους της. Όμως η χθεσινή απόφαση των Ιρακινών Κούρδων έχει και μια άλλη διάσταση που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πονοκέφαλο για την Άγκυρα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μια ιστορική συνάντηση στην πόλη Ντόχουκ του ιρακινού Κουρδιστάν, επήλθε συμφωνία μεταξύ των Κούρδων που ηγούνται του αγώνα στο Κομπάνι και μικρότερων κουρδικών κομμάτων που πρόσκεινται στην διοίκηση του ηγέτη του Βορείου Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος μέχρι στιγμής θεωρείτο στενός σύμμαχος της Τουρκίας.

Δεν ήταν τυχαίο ότι η ρίψη αεροπορικής βοήθειας από τους Αμερικανούς έγινε την περασμένη Δευτέρα. Η συμφωνία προβλέπει ενοποίηση των τριών αυτόνομων κουρδικών καντονίων στη Βόρεια Συρία υπό την ονομασία Ροζάβα, στο πρότυπο του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Συρίας ελπίζουν ότι οι Αμερικανοί προ του μεγάλου κινδύνου των τζιχαντιστών θα τους προστατέψουν όπως έκαναν για τους Ιρακινούς Κούρδους τη δεκαετία του 1990. Μια νέα αυτόνομη περιοχή που πρόσκειται πολιτικά στο κίνημα των Κούρδων του ΡΚΚ, θα είναι πραγματικά μια δύσκολη εξέλιξη για την Τουρκία.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη

 

www.dw.de

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ