Νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία

Σαρωτική νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με πρώτο το μπλοκ του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, έδειξαν τα exit polls μετά τις χθεσινές πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Ουκρανία, τις πρώτες στη χώρα μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, εκλογές στη λαβωμένη πρώην σοβιετική χώρα θα διεξαγάγουν την ερχόμενη Κυριακή και οι φιλορώσοι αντάρτες που αμφισβητούν το αποτέλεσμα της χθεσινής διαδικασίας.

Στις κάλπες που έστησε ο Ποροσένκο, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς και να νομιμοποιήσει το φλερτ του με την Ευρώπη με ένα κοινοβούλιο όπου θα υπερισχύουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το μπλοκ του προέδρου απέσπασε το 23% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls (το μπλοκ του αποτελούν το κόμμα του «Αλληλεγγύη» και το Udar του μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο). Την ώρα που οι συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών - ουκρανικού στρατού μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στη δεύτερη και τρίτη θέση, με 21,3% και 13,2% αντίστοιχα, τερμάτισαν ακόμα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το Λαϊκό Μέτωπο του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ και το κόμμα «Αυτοβοήθεια», του δημάρχου του Λβίβ, Α. Σαντόβι.

Η επικράτηση των φιλοδυτικών κομμάτων καθιστά εύκολη υπόθεση για τον Ποροσένκο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, που πλέον θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του για τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων στα ανατολικά της χώρας και να μετακινήσει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος ευχαρίστησε χθες τους ψηφοφόρους, που στήριξαν «μια δημοκρατική, μεταρρυθμιστική, φιλο-ουκρανική και φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία» και που «επιδιώκουν μια πολιτική λύση στην κατάσταση στο Ντονμπάς (περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας)».

Μπλοκ Γιανουκόβιτς
Ο Ποροσένκο και ο Γιάτσενιουκ έχουν ως κοινό στόχο την προσέγγιση με τη Δύση και επιδιώκουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θέλει η ΕΕ για την απομάκρυνση της Ουκρανίας από το χείλος του οικονομικού ολέθρου.

Ομως, από την άλλη πλευρά, το εκλογικό αποτέλεσμα απειλεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις με τη Ρωσία. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί η επίδοση-έκπληξη ενός μπλοκ υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς (7,6%) που εισέρχεται στο νέο κοινοβούλιο (υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα, που υποστήριζε τον ανατραπέντα ηγέτη, είχε αποκαλέσει «φασιστικό» πραξικόπημα την ανατροπή του και προχώρησε σε προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο). Την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ομολόγησε για πρώτη φορά ότι η Μόσχα βοήθησε τον Γιανουκόβιτς να δραπετεύσει, ενώ άλυτες παραμένουν οι διαφορές των δύο χωρών σχετικά με το φυσικό αέριο.

Ακόμα τρία κόμματα φαίνεται ότι μπαίνουν στο ουκρανικό κοινοβούλιο, που θεωρείται από τα πιο ριζοσπαστικά μετά την ανεξαρτησία της το 1991: το λαϊκιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (6,4%), το εθνικιστικό Svoboda (6,3%), καθώς και το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που κατέγραψε χειρότερη από την αναμενόμενη επίδοση (μόλις 5,6%).

Οι μισές από τις 450 έδρες του κοινοβουλίου θα κατανεμηθούν στα κόμματα αναλογικά βάσει του αποτελέσματος, ενώ 198 βουλευτές θα εκλεγούν από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και ακόμη 27 στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία θα μείνουν κενές.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Οι φιλορώσοι θα στήσουν δικές τους κάλπες

Τις δικές τους κάλπες για την ανάδειξη τοπικών εκπροσώπων και τη «νομιμοποίηση» της αυτονομίας τους θα στήσουν την ερχόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου οι φιλορώσοι αντάρτες στην Ουκρανία, οι οποίοι είχαν διαμηνύσει ότι θα αγνοήσουν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα. Πέντε από τα 36 εκατομμύρια ψηφοφόρων δεν μπόρεσαν να δώσουν την ψήφο τους στις χθεσινές εκλογές, καθώς κατοικούν σε περιοχές όπου δεν διεξήχθησαν εκλογές, είτε στην προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία είτε σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες και όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Κατά συνέπεια, οι Ουκρανοί εξέλεξαν μόνο τις 423 από τις συνολικά 450 έδρες του Κοινοβουλίου.

3.700 νεκροί
Οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.700 ανθρώπους και έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στην περιοχή από μια νέα κυβέρνηση υπό τον Πέτρο Ποροσένκο, που επιδιώκει μια πολιτική λύση. Στις ανατολικές περιοχές που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό ενισχυμένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας με άνδρες του στρατού με αλεξίσφαιρα γιλέκα και αυτόματα όπλα να φυλάσσουν τα εκλογικά κέντρα. «Υπήρχαν πυροβολισμοί όλη μέρα χθες, καθώς προετοιμάζαμε τους εκλογικούς καταλόγους. Είτε έκαναν εξάσκηση στο σημάδι είτε προσπαθούν να μας εκφοβίσουν», είπε στο Reuters η Ναντέζντα Ντανιλτσένκο, μέλος της εκλογικής επιτροπής σε ένα εκλογικό κέντρο στην πόλη Βολνοβάκα, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

 
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ