Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Συμβουλές για το τέλειο κέικ!

... της Δήμητρας Τσαλκιτζή...

 

Γιατί δεν μου φούσκωσε καλά το κέικ; Γιατί «έκατσε»;

Μέσα δεν ψήθηκε καλά μέσα, τι να κάνω;

Γιατί δεν είναι αφράτο;

 

Απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις , αλλά και σε άλλες απορίες που αφορούν τα κέικ και βασανίζουν όλες τις νοικοκυρές!

Όσο εύκολο κι αν είναι, κάποιες φορές, κάτι τυχαίνει κι από που περιμένον όλοι το κέικ να βγει από το φούρνο και να το απολαύσουν, κάτι γίνεται και… ένα αποτυχημένο κέικ κάνει την εμφάνισή του.

Πριν φτιάξετε, λοιπόν, το επόμενο κέικ, για να αποφύγετε την παραμικρή αποτυχία, διαβάστε τα παρακάτω, για ένα πραγματικά πετυχημένο κέικ!

 

  1. Ο φούρνος πάντα προθερμασμένος! Συνήθως οι συνταγές για κέικ προτείνουν στους 180 βαθμούς.

  2. Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, κυρίως τα αυγά.

  3. Για πιο αφράτο κέικ, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο τέλος στα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

  4. Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα στερεά υλικάμαζί, μετά όλα τα υγρά μαζί και έπειτα τα ενώνουμε.

  5. Ψήνουμε στην ειδική φόρμα για κέικ, αυτήν με την τρύπα στην μέση! Το κέικ ψήνεται καλύτερα γιατί επιτρέπει τον αέρα να περνάει και μέσα από την τρύπα.

  6. Όση ώρα ψήνεται το κέικ, δεν ανοίγουμε τον φούρνο! Ο νούμερο 1 νόμος των κέικ! Αν τον ανοίξουμε, το κέικ δεν θα φουσκώσει και θα «καθίσει» στο κέντρο.

  7. Ωραία, και πότε θα ξέρω ότι ψήθηκε; Γι΄ αυτό υπάρχει το περίφημο κόλπο της οδοντογλυφίδας! Η ώρα που λένε οι συνταγές για το ψήσιμο του κέικ είναι υποκειμενική. Ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Άλλοι ψήνουν πιο γρήγορα κι άλλοι πιο αργά. Γι΄αυτό, λίγο πριν από την ώρα που προτείνει (π.χ. αν λέει για 45 λεπτά, θα το κοιτάξουμε στα 40 λεπτά), παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και την βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. Αν έχει λίγα υπολείμματα κέικ, τότε θέλει λίγη ακόμη ώρα.

  8. Κι ένα κολπάκι. Κάποιοι θέλουν το κέικ να έχει μια κρούστα από πάνω κι άλλοι να είναι μαλακό, χωρίς κρούστα. Άμα θέλουμε κρούστα, θα το ψήσουμε στον αέρα, αλλιώς σε στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Γενικά, πάντως τα κέικ ψήνονται στις αντιστάσεις.

  9. Πριν το ξεφορμάρουμε αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά.

  10. Άμα θέλουμε να το γλασάρουμε, θα περιμένουμε να κρυώσει τελείως το κέικ! 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ