Προς συμβιβασμό η Κομισιόν με Γαλλία - Ιταλία

Με τους αναθεωρημένους -πλέον- προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας ανά χείρας, αποφαίνεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα δώσει το «πράσινο φως» στο Παρίσι και στη Ρώμη.
Ωστόσο, η διαδικασία φαίνεται τυπική, καθώς ήδη από χτες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι δεν εντόπισε καμία περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσει αρνητικές γνώμες.
Επειτα από εβδομάδες σκληρών παζαριών και πιέσεων, οι Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι φάνηκαν να κάνουν ένα βήμα πίσω μπροστά στις απαιτήσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που όμως επίσης θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης με τη δεύτερη και την τρίτη οικονομία της Ευρώπης σε μετωπική σύγκρουση.
Αυτήν τη στιγμή, η υποχώρηση των Ολάντ και Ρέντσι μοιάζει με κίνηση τακτικής: εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει τον γαλλικό προϋπολογισμό, που ακόμη και αναθεωρημένος δεν μειώνει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3%, θα πρόκειται ουσιαστικά για μία νίκη του στρατοπέδου υπέρ της ευελιξίας και για απόκλιση από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί μια ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς του γαλλοϊταλικού «άξονα», που δίνει στις Βρυξέλλες το αναγκαίο «πάτημα» για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα τηρήσει τους «δύο πυλώνες» της οικονομικής της πολιτικής: το σύμφωνο σταθερότητας και αλληλεγγύης, που προβλέπει κυρίως μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις, και τις προσπάθειες για μείωση δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015.
Νέος «υπολογισμός»
Ταυτόχρονα, προχωρά σε νέο «υπολογισμό» που θα της επιτρέψει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών προβλέψεων.
Το ποσό αυτό προέρχεται από τα μειωμένα επιτόκια αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση της γαλλικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για νέες περικοπές στις δαπάνες του γαλλικού κράτους, ωστόσο επιτρέπει στο Παρίσι να μειώσει το διαρθρωτικό του έλλειμμα, το οποίο παρακολουθούν στενά οι Βρυξέλλες, κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί και θα συνεχίζει να παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, καθώς θα βρίσκεται στο 4,3% του ΑΕΠ.
Η Ιταλία από την πλευρά της ανακοίνωσε επίσης την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων που θα εξοικονομήσουν 4,5 δισ. ευρώ για το 2015. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η ακύρωση ορισμένων από τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει ο Ματέο Ρέντσι, συνολικού ύψους 18 δισ., κατά περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ της, ενώ ακόμη και με τα νέα μέτρα η μείωσή του δεν θα υπερβεί το 0,3%.
Και οι δύο χώρες τόνισαν ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε άλλες περικοπές, τις οποίες κρίνουν επιζήμιες για την οικονομία τους, με τον κίνδυνο της βαθιάς ύφεσης να ελλοχεύει. Παρ' όλα αυτά, η Κομισιόν χαρακτήρισε τις τροποποιήσεις «χρήσιμες και εποικοδομητικές».
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση των Ολάντ και Ρέντσι είναι το πρώτο βήμα για έναν συμβιβασμό με τη Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, που με τη σειρά τους αναμένεται να αρκεστούν στις νέες τροποποιήσεις των προϋπολογισμών. Το επόμενο στάδιο είναι η τόνωση των επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θα διευκρινιστεί περαιτέρω στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του, ύψους 300 δισ. ευρώ.
Επώδυνες περικοπές σε κοινωνική ασφάλιση και επιδόματα από Ολάντ
Μία ημέρα πριν από την κρίση του γαλλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γαλλική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει στο Κοινοβούλιο τις επώδυνες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων, στέλνοντας στις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι θα υλοποιήσει τις αποφάσεις της.
Ο Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, έχει ποντάρει στη δραστική μείωση του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτύχει το «ψαλίδισμα» του προϋπολογισμού του 2015 κατά 21 δισ. Υπενθυμίζουμε ότι το Παρίσι έχει δεσμευθεί πως οι συνολικές περικοπές του σε διάστημα μίας διετίας -της διετίας που ζητά δηλαδή ως παράταση για να καταφέρει να «δαμάσει» το έλλειμμά του χωρίς να υπονομεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας- είναι 50 δισ. ευρώ.
«Αυτά θα είναι τα 21 δισ., 21 ολόκληρα δισ., αλλά μόνο αυτά τα 21 δισ., γιατί η Γαλλία χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που θα τονώνει την οικονομία και την κοινωνία», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο η Γαλλία να δεχτεί να κάνει περαιτέρω περικοπές εφόσον το ζητήσουν οι Βρυξέλλες.
Αποχή «ανταρτών»
Οι άνευ προηγουμένου περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, όπου για πρώτη φορά τέθηκαν πολύ αυστηρά όρια και προϋποθέσεις και μάλιστα για πρώτη φορά θα θέτουν όριο εισοδήματος για τις οικογένειες που τα δικαιούνται, αποτέλεσαν ένα ακόμη πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης για τους Σοσιαλιστές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 270 ψήφους υπέρ, έναντι 245 κατά και με την αποχή 34 Σοσιαλιστών βουλευτών.
Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης προς τους βουλευτές να δείξουν «σύνεση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», οι αντάρτες στους κόλπους των Σοσιαλιστών απέχουν από την ψηφοφορία στην κατάθεση αρκετών νομοσχεδίων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε, αλλά με την αποχή 39 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Η εσωκομματική κόντρα είχε αναζωπυρωθεί και εξαιτίας της συνέντευξης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αναφερόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση είπε πως «θα πρέπει να τελειώνουμε με την ξεπερασμένη Αριστερά, που είναι νοσταλγική και προσκολλημένη σ΄ ένα παρελθόν που πέρασε ανεπιστρεπτί, ζει με τις έμμονες ιδέες του μαρξισμού και τις αναμνήσεις της ένδοξης 30ετίας».
Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως είναι «πραγματιστής, ρεφορμιστής και ρεπουμπλικάνος», όχι όμως σοσιαλιστής. Οι αντάρτες του κόμματος αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις τοποθετήσεις του Βαλς, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την κόντρα στους κόλπους των Σοσιαλιστών. Πάντως, μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν φτάσει στο σημείο να οδηγήσουν στα άκρα την αντιπαράθεση «μπλοκάροντας» την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου.
 
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ