Παιδικά ρούχα - Πακέτα Βάπτισης Papillonkids.gr

Η Δύση απειλεί με νέες κυρώσεις την «αμέτοχη» Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας

Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία
Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με φόντο την ουκρανική κρίση της εγείρουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την ώρα που η Μόσχα «νίπτει τας χείρας της» για τη νέα κλιμάκωση και επικαλείται στήριξη των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά των οικονομικών μέτρων εναντίον της. «Η ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία είναι απειλή για τον κόσμο» λέει ο Ομπάμα από τη Σύνοδο των G20, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «μένει στη διάθεσή μας και το εργαλείο των οικονομικών κυρώσεων».

Στο διπλωματικό πεδίο, η Σύνοδος των G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας έχει μετατραπεί σε σκηνικό αντιπαράθεσης για την Ουκρανία: Πούτιν και Ομπάμα έρχονται ξανά πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ ο ρώσος πρόεδρος θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Η ρωσική πλευρά επανέλαβε το πρωί του Σαββάτου πως δεν ευθύνεται για την νέα αναζωπύρωση.

«Δεν έχουμε εμπλοκή» είπε στο Μπρίσμπεϊν ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Υπογράμμισε δε την στήριξη που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξέφρασαν οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική) στη Ρωσία για το ζήτημα των κυρώσεων, σε συνάντηση με τους ηγέτες του.

«Είπαν όλοι πως οι κυρώσεις είναι παράνομες, παραβιάζουν τη Χάρτα του ΟΗΕ και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη» είπε ο Ουσάκοφ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες το είπαν αυτό από μόνοι τους χωρίς να εγείρουμε εμείς το ζήτημα».

Υψηλοί τόνοι από Ομπάμα - «και οι κυρώσεις» στη διάθεση της ΕΕ 

Σε υψηλούς τόνους καταφέρθηκε εναντίον της Ρωσίας ο αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, στην οποία έβαλε στην πρώτη γραμμή ζητήματα διεθνούς ασφάλειας -και περιβάλλοντος- παρά τη διεθνή οικονομία.

Οι ΗΠΑ, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, η οποία είναι απειλή για όλο τον κόσμο, όπως είδαμε και στην αποκρουστική κατάρριψη της πτήσης MH17» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Ουκρανίας θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αργότερα το Σάββατο.

Η ρωσική πλευρά, είπε, «πρέπει να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αντάρτες για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ροή όπλων και στρατευμάτων από το έδαφός της προς την Ουκρανία και να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η ΕΕ συνεχίζει να πιστεύει πως στην κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική λύση και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, που έχουμε στη διάθεσή μας.
 
 
news.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ