Λαχανόπιτα

Μια πεντανόστιμη πίτα που μας έρχεται από την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη!

Για γέμιση; Λάχανο και αυγό!

Την πίτα αυτή συνηθίζουν να την κάνουν στην Ρωσία μετά την περίοδο του Πάσχα. Όπως κι εμείς, έτσι και στην Ρωσία, έχουν το έθιμο να βάφουν κόκκινα αυγά για τν περίοδο του Πάσχα. Επειδή, όμως, πάντα περισσεύουν κόκκινα βραστά αυγά, οι Ρώσοι μαγειρεύουν μετά το εορτασμό του Πάσχα αυτήν την πίτα!

Με λάχανο, και χωρίς κρέας, για «αποτοξίνωση» από τα κρέατα των γιορτών.

Μια πολύ ωραία ιδέα, λοιπόν, για μια διαφορετική, υγιεινή πίτα, αλλά κι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να εκμεταλλευτούμε τα κόκκινα αυγά του Πάσχα που πάντα περισσεύουν!

 

Για την ζύμη:

  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

  • 200 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια

  • 7 κουταλιές της σούπας χοιρινό λαρδί (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κατσικίσιο βούτυρο ή αγελαδινό)

  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι

  • 5 - 7 κουταλιές παγωμένο νερό

Για την γέμιση:

  • 6 μεγάλα βρασμένα αυγά (σφιχτά) χοντροκομμένα

  • 1 κουταλιά της σούπας λαρδί ή βούτυρο ή λάδι

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό,χοντροκομμένο

  • 1 μικρό πράσινο λάχανο,χοντροκομμένο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

  • 1/2 φλιτζάνι νερό (αν χρειαστεί)

  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

 

Εκτέλεση:

Για την ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  2. Κόβουμε το βούτυρο και το λαρδί (άμα βάλουμε) σε κομματάκια.

  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ξύδι και 5 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι, βάζουμε και το μείγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό, εάν είναι απαραίτητο. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.

  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

  5. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε το μισό κομμάτι της ζύμης ομοιόμορφα. Καλύπτουμε και τα πλαϊνά. Τρυπάμε τη ζύμη σε όλη την με ένα πιρούνι. Βάζουμε πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλα, και τοποθετούμε κάποιο βάρος από πάνω, π.χ. ξερά φασόλια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα η ζύμη. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα φασόλια και αφήνουμε το ταψί στον φούρνο.

  6. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο (πάχος περίπου όσο 1 δάχτυλο) και το βάζουμε πάλι, με μεμβράνη, στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Για την γέμιση:

  1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  2. Βάζουμε το λαρδί ή το βούτυρο ή το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάχανο και το αλάτι, και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (αλλά όχι να ροδίσουν). Προσθέστε ελάχιστο νερό αν χρειαστεί για να μην καούν. Κατεβάζουμε από την φωτιά, βάζουμε επιπλέον αλάτι αν χρειαστεί, πιπέρι και τα κομμένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

  3. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από την ζύμη που ψήσαμε. Περνάμε, με ένα πινέλο, τις άκρες τηςζύμης με το χτυπημένο αυγό. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης. Σφραγίζουμε τις άκρες. Περνάμε με το αυγό όλο το πάνω μέρος της πίτας, και τις άκρες.

  4. Ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από το σερβίρισμα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με γιαούρτι!

 
Γράφει η Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ