Καλάντ- ινδικό γλυκό με γάλα

Ένα γλυκό που έρχεται από την Ανατολή!

Κάτι διαφορετικό για να ταξιδέψουμε λίγο στην εξωτική Ινδία και να την γνωρίσουμε μέσα από ένα γλυκό!

Το γλυκό φτιάχνεται με ένα είδος τυριού που φτιάχνουν στην Ινδία και ονομάζεται πανίρ (paneer). Ένα είδος τυριού με ελαφριά γεύση που μοιάζει πολύ με την δική μας μυζήθρα.

Τα γλυκά της Ανατολής είναι «φημισμένα» λόγω των λίγων λιπαρών τους. Αποτελούν, έτσι, μια πολύ καλή επιλογή για όσους προσέχουν την διατροφή τους!

Ένα γλυκό, με λίγα λιπαρά, με λίγους υδατάνθρακες και αρκετή πρωτεϊνη!

Φτιάξτε το και ταξιδέψτε μαζί του, σε κάθε μπουκιά του… στην παραμυθένια Ανατολή!

 

Υλικά:

  • 8 φλ. γάλα πλήρες

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι

  • Φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε 4 φλυτζάνια από το γάλα. Αφού βράσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ή το ξύδι (το γάλα θα αρχίσει να πήζει) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει το γάλα μέχρι να πήξει.

  2. Στραγγίζουμε το γάλα και κρατάμε τα στερεά που μένουν (αυτό που μένει είναι ένα είδος τυριού που μοιάζει με μυζήθρα και στην Ινδία το ονομάζουν πανίρ-paneer). Το αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να σταθεί για να βγάλει όλα τα υγρά του (καλύτερα να το τυλίξουμε με ένα πανί και να το κρεμάσουμε).

  3. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το πανίρ. Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε την ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σε όλη την διαδικασία ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Απλώνουμε ομοιόμορφα (πάχος όσο 1 δάχτυλο περίπου) και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια.

  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Συνήθως κόβεται σε τετράγωνα.  

 
Γράφει η Δήμητρα Τσαλκιτζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ